Binnenland

Modaal gezin snijdt in uitgaven

Het merendeel van de Nederlandse gezinnen met een inkomen vanaf modaal tot twee keer modaal moet snoeien in hun uitgaven om rond te kunnen komen. Zo geven ze minder geld uit aan onder meer kleding en vakanties.

ANP
10 February 2005 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

Dat blijkt uit een onderzoek van de Geassioceerde Pers Diensten (GPD) dat donderdag in daarbij aangesloten kranten staat.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Amsterdamse onderzoeksbureau Motivaction, werd gehouden onder duizend ouders met een maandelijks gezinsinkomen tussen de 1500 en 3100 euro netto.

Van de talrijke huishoudens met gestegen maandlasten (driekwart van alle gezinnen) zegt 68 procent noodgedwongen te moeten bezuinigen. 75 procent van de gezinnen uit die groep, geeft bewust minder geld uit aan kleding. Tweederde snijdt in de uitgaven voor vakanties en 85 procent geeft aan dat er minder vaak buiten de deur wordt gegeten. 80 procent zegt te bezuinigen door bij de dagelijkse boodschappen scherper op de prijzen te letten.

Iets meer dan de helft van de gezinnen zegt niet meer zo vaak op vakantie te kunnen als in voorgaande jaren. De helft van de ondervraagden heeft geen financiële reserves zoals spaargeld om de stijgende kosten op te vangen. Vier op de tien gezinnen zegt geen geld over te houden om leuke dingen te doen. Driekwart van de ondervraagden worstelt met zijn vaste lasten. Vrijwel alle ondervraagden (95 procent) klagen over de gestegen ziektekostenpremies, terwijl 86 procent wijst op de gestegen gemeentelijke lasten.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) zegt „niet verrast” te zijn door de uitkomsten van het onderzoek. „Uit eerder onderzoek van ons bleek al dat vrijwel iedereen er in koopkracht op achteruit is gegaan. Dan moet je dus ergens op bezuinigen. In eerste instantie gebeurt dat op de luxere uitgaven als kleding en uit eten gaan. Dat is op zich heel goed want dat betekent dat ze niet meteen geld lenen”.

Coalitiepartijen CDA en D66 hebben naar eigen zeggen al eerder gewezen op de moeilijke positie van middeninkomens. Ze vinden ook dat er in het verleden te weinig oog is geweest voor die categorie. „Vanaf nu dus even niet lage inkomens of ouderen, maar ons richten op de middeninkomens. Zij houden hier de boel draaiende”, reageert D66-Kamerlid Bakker. Hij wil van het kabinet weten of er financiële ruimte is om halverwege dit jaar bijvoorbeeld de AWBZ-premie te verlagen om modale inkomens al iets te compenseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer