Proef met landelijk onderzoek naar drugsresten in rioolwater
Het demissionaire kabinet laat de komende tijd bij wijze van proef onderzoek doen naar drugsresten in rioolwater. Bekeken wordt of dit kan helpen drugsgebruik beter in kaart te brengen en ook te bestrijden. Dat melden minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid).
Sommige gemeenten laten nu al rioolwater onderzoeken om te kijken op welke plekken veel drugs gebruikt worden, maar een landelijk beeld ontbreekt nog. Tijdens de proef, die loopt tot eind volgend jaar, worden op twintig plekken metingen gedaan naar resten van cocaïne, speed, crystal meth, ecstasy en designerdrugs.
„Drugsgebruik is niet normaal”, zegt Yeşilgöz. „Het levert groot gevaar op. Drugshandel en drugsproductie gaan gepaard met intimidatie en grof geweld waarmee onze samenleving wordt bedreigd: schietpartijen, explosies en brandgevaarlijke drugslabs in woonwijken, jongeren die criminele klussen opknappen en drugsafval in natuurgebieden.”
Van Ooijen wijst daarnaast op het gevaar voor de volksgezondheid. „Met deze pilot krijgen we een nog vollediger en objectiever beeld van welke middelen gebruikt worden. Met deze informatie kunnen we nog gerichter interventies inzetten om het drugsgebruik terug te dringen.”
Bij de proef zijn het gezondheidsinstituut RIVM, het Trimbos-instituut en de Unie van Waterschappen betrokken. Doel is om vast te stellen wat er op het gebied van kennis en logistiek allemaal nodig is om dergelijk onderzoek op landelijk niveau goed uit te voeren.