Schooldirecteur Peter Dirksen vertelt verhalen over uitreddingen
„We moeten ervoor waken dat bij kinderen niet het beeld ontstaat dat de Heere alleen vroeger werkte”, vindt Peter Dirksen. De directeur van de Rehobothschool in Geldermalsen nam in de bundel ”Gered!” bewust hedendaagse verhalen op waarin het werk van de Heere is te zien.
In de bundel staan twaalf waargebeurde verhalen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Elk verhaal heeft een boodschap. Het thema ervan is dat mensen gered zijn. De zorg van God en hoe God werkt in het hart van zondige mensen klinken erin door.
Dirksen (1960) is geboren in Ede en werkte in het basisonderwijs in Krimpen aan den IJssel, Doetinchem en Geldermalsen. In Geldermalsen is hij sinds 2014 directeur. Hij is lid van de gereformeerde gemeente van Geldermalsen.
Zijn hart ligt bij naasten die het moeilijk hebben, zegt hij zelf. Het echtpaar Dirksen heeft de zorg over vijftien pleegkinderen gehad. Met ingang van 2024 stopt Dirksen met zijn werk in Geldermalsen en gaat hij parttime lesgeven in het speciaal onderwijs en wil hij als vrijwilliger gevangenen gaan bezoeken. Mogelijk gaat hij ook door met schrijven.
Eerder schreef Dirksen twee vergelijkbare boeken met een boodschap voor jonge kinderen. Het in 2020 uitgekomen ”Licht in de nacht” is een bundeling van Bijbelse kerstverhalen die hij vertelde tijdens de kerstviering van de Helpende Handenclub voor mensen met een beperking. ”Troost voor jou” (2021) is een uitleg van de Heidelbergse Catechismus met bijpassende verhalen.
„Het zijn eenvoudige vertellingen”, benadrukt Dirksen in zijn werkkamer op school. „De verhalen heb ik allemaal eerst verteld op mijn eigen YouTubekanaal. Daar ben ik mee begonnen tijdens coronatijd. Omdat de kinderen toen niet naar school kwamen verzorgde ik op die manier Bijbelvertellingen. Later kwamen daar andere verhalen bij.”
De meeste verhalen in ”Gered!” gaan over uitreddingen door de Heere in deze tijd. „We moeten niet gaan doemdenken. Somberen over het heden en verlangen naar vroeger is niet goed. Misschien komt juist nu het werk van de Heere wel beter uit, maar dan moeten we het wel opmerken. Daarom zoek ik naar recente gebeurtenissen waarin dat doorklinkt. Wij moeten ervoor waken dat bij kinderen niet het beeld ontstaat dat de Heere alleen vroeger werkte. Ik hoop dat ze de hand van de Heere opmerken in de alledaagse dingen van het gewone leven.”
Een van zijn verhalen speelt zich af in 2015. Hoss van Belzen uit Arnemuiden sloeg overboord en dreef anderhalf uur rond in het water. „Hij dacht te moeten sterven, riep tot God en gaf zijn leven over in Gods hand. Toch werd hij gered. Dat was heel bijzonder.”
Hoe komt u aan de verhalen?
„Ik zoek op internet en in bladen naar geschikte onderwerpen. Soms hoor ik via via van een bijzondere gebeurtenis, zoals van Michel Pauw op het zendingsveld. Het echtpaar Pauw werkt voor Wycliffe Bijbelvertalers op Papoea-Nieuw-Guinea. Pauw wilde zijn plaats in een vliegtuig afstaan om een kind te redden. De geschiedenis van Rinus de Rots, die in het Nederlands voetbalelftal speelde en later diaken van de gereformeerde gemeente in Nederland van Nieuwerkerk aan den IJssel werd, hoorde ik van een predikant. Als ik het onderwerp gevonden heb, zoek ik op internet naar zo veel mogelijk informatie. Met een aantal mensen die iets bijzonders meegemaakt hebben, heb ik persoonlijk contact gehad, onder anderen met Michel Pauw, Bart Huigens, die de watersnood in 1953 meemaakte, en Hoss van Belzen.”
Waarom zijn de verhalen eenvoudig geschreven?
„Ze zijn bedoeld voor jonge kinderen. Ik ben geen boekenschrijver maar een verhalenverteller. Tijdens het vertellen gebeurt er een heleboel in de kinderhoofden. Als je vertelt dat kinderen op straat lopen, bedenken ze zelf wel een context. In het geval van Hoss heb ik bijvoorbeeld niet beschreven wat de andere zeelui op het schip deden, maar heb ik me geconcentreerd op de zeeman die in het water viel.”
Waarom gaat het alleen over uitreddingen?
„De kern van de verhalen is dat God redt. Ze gaan zowel over de redding van het lichaam als over die van de ziel. Hoss werd uit zee gered. Rinus de Rots werd tot God bekeerd. Er komen ook wel mensen in voor met wie het niet zo goed afliep, bijvoorbeeld dominee Harper, die bij de ramp met de Titanic zijn reddingsvest aan een ander gaf en zelf verdronk. Eric Liddell kwam om in een kamp van de Japanners. Alle verhalen zijn authentiek. Het werk van de Heere loopt er telkens als een rode draad doorheen.”
Boekgegevens
”Gered!”, Peter Dirksen; uitg. Den Hertog; 110 blz.; € 11,50