Binnenlandvuurwerk

Politie en boa’s bepleiten landelijk vuurwerkverbod

Den Haag. Voer een landelijk vuurwerkverbod in, want lokale regels maken handhaving moeilijk, zeggen politiebonden, de BOA Bond en diverse gemeenten.

Redactie binnenland
15 December 2023 13:38Gewijzigd op 15 December 2023 13:41
Aankondiging vuurwerkvrije zone in Den Haag. beeld ANP, Ramon van Flymen
Aankondiging vuurwerkvrije zone in Den Haag. beeld ANP, Ramon van Flymen

Zo zeggen de vier politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB dat hulpverleners door „onverantwoorde omgang met vuurwerk” in gevaarlijke situaties terechtkomen.

Ook zijn lokale vuurwerkregels niet werkbaar voor de politie. Meerdere gemeenten hebben een afsteekverbod, vuurwerkvrije zones of juist zogenoemde afsteekzones, terwijl in andere plaatsen andere regels gelden. „Het ‘uitleggen’ en vervolgens handhaven wordt door het ontbreken van een uniform beleid sterk bemoeilijkt”, stellen de bonden. Ze verwachten dat met een landelijk verbod de overlast afneemt.

Ook de Nederlandse BOA Bond geeft aan dat lokale regels niet werkbaar zijn. De versnippering ervan leidt volgens de bond tot onduidelijkheid voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Bovendien moeten handhavers mensen op heterdaad betrappen, willen ze een sanctie opleggen.

De vraagstukken rond handhaving houden zo’n zestien gemeenten niet tegen alsnog een verbod in te voeren. Hun belangrijkste drijfveer is overlast tegengaan, heeft het ANP opgehaald in een rondgang onder zo’n 150 gemeenten. Zo is er een afsteekverbod in Tilburg, maar er wordt niet gehandhaafd. Ook Soest erkent dat handhaving lastig is. Volgens enkele gemeenten is het een kwestie van lange adem.

Grensgemeenten vinden dat Nederland bij een landelijk vuurwerkverbod meer moet samenwerken met België. Het Limburgse Landgraaf denkt dat een landelijk verbod niet te handhaven is vanwege onlineverkoop.

Gemeenten zonder verbod of vuurwerkvrije zones zeggen dat het weinig zin heeft het afsteken aan banden te leggen binnen de eigen grenzen zonder een landelijk afsteek- en verkoopverbod. Ongeveer negentig gemeenten zeggen dat ze geen vuurwerkverbod hebben. Rond de vijftig gemeenten hebben vuurwerkvrije zones ingesteld. Veel gemeenten geloven niet in lokale regels. Dan moet eerst de verkoop van vuurwerk aan banden worden gelegd, vinden ze.

Landelijk willen meer dan dertig gemeenten dat de overheid het verkopen, bezitten en afsteken van vuurwerk verbiedt. Een landelijk verbod werkt beter dan een verzameling lokale verboden, zeggen ze. Onder de voorstanders zijn de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Gemeenten die tegen een landelijk vuurwerkverbod zijn, vinden dat aan de vuurwerktraditie zo min mogelijk moet worden getornd.

Meer over
Vuurwerk

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer