Probleem illegaal wonen Den Haag lijkt kleiner
Het Meldpunt Onrechtmatig Wonen in Den Haag heeft in 2004 15 procent minder meldingen binnengekregen dan in 2003. Burgemeester Deetman zei woensdag dat dat wel eens zou kunnen betekenen dat de problemen die samenhangen met illegale bewoning, zoals overlast door slechte hygiëne, van panden langzaam kleiner worden.
Deetman is voorzichtig met deze conclusie, want illegale praktijken gebeuren nu eenmaal niet in alle openheid, zodat er geen goed zicht op is. Opvallend is volgens de Haagse burgemeester dat de gemeente vorig jaar veel publiciteit heeft gegeven aan het bestaan van het meldpunt. Hij vermoedt dat burgers niet bellen omdat ze denken dat er niets met hun melding gebeurt: „Op elke melding wordt gereageerd". Het meldpunt ontving in 2004 878 meldingen.
Den Haag pakt sinds een aantal jaren het onrechtmatig wonen structureel aan. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om malafide huisjesmelkerij: huisbazen die tegen woekerprijzen mensen in slecht onderhouden panden laten wonen. In 2002 werd het AMFI-team opgericht (Aanpak Malafide Facilitators Illegalen), om de uitbuiting van illegalen (waaraan veel huisjesmelkers zich schuldig maken) aan te pakken. In AMFI werken gemeente, politie, openbaar ministerie (OM), de FIOD en SIOD samen.
Vorig jaar verzegelde de gemeente 63 panden, omdat sprake was van een levensbedreigende situatie, veelal doordat gas en elektriciteit niet in orde waren. In 2004 verschenen voor het eerst malafide huisbazen voor de rechter. De rechtbank in Den Haag veroordeelde drie mannen tot voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen omdat zij uit winstbejag illegalen op erbarmelijke wijze hadden gehuisvest.
Dit jaar komen nog 16 verdachten van dergelijke praktijken voor de rechter. Dat aantal kan nog oplopen, want de gemeente deed in totaal zestig aangiften bij de politie voor de overtreding van onder meer de Huisvestingsverordening. Bij acties in slaappanden troffen de controleurs 184 personen aan die zij aan de Vreemdelingenpolitie hebben overgedragen.