Binnenland
Nederweert kan Oud Limburgs Schuttersfeest niet organiseren

Het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Nederweert gaat volgend jaar niet door. Het OLS wordt jaarlijks georganiseerd door de schutterij die het jaar voorafgaand aan deze krachtmeting tussen Belgisch- en Nederlands-Limburgse schutterijen heeft gewonnen. Schutterij Sint Antonius in Nederweert, die het OLS in 2024 zou organiseren, heeft echter besloten het niet te doen. Volgens voorzitter Hans Reijnders zijn de kosten voor de sinds kort wettelijk verplichte kogelvangers niet meer te betalen.

ANP

„Die zouden ons 200.000 euro gaan kosten”, zei hij. „Aanvankelijk was daarvoor een sponsor, maar die heeft afgehaakt.” Daarnaast waren er volgens hem verschillen van inzicht over het oplossen van organisatorische problemen die voor een bestuurscrisis zorgden.

De bal ligt nu bij de OLS-Federatie. Die gaat bekijken waar en hoe het evenement volgend jaar alsnog kan worden georganiseerd.

Het OLS wordt de eerste zondag van juli in steeds een andere Limburgse plaats gehouden. De schutterijen schieten dan met ouderwetse grote geweren (buksen) op kleine bolletjes boven in een schietboom. De winnaar mag zich een jaar lang de trotse bezitter noemen van de wisseltrofee den Um.

Sinds 2008 heeft het OLS de status van nationaal immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen, en sinds 2014 ook in Nederland. Jaarlijks trekt het OLS vele tienduizenden bezoekers van heinde en verre. Het geldt als een van de grootste volksfeesten van de Limburgse cultuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer