Rechter haalt streep door opvang 300 asielzoekers in Uden
De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
De gemeente moet eerst een besluit nemen over de vergunningaanvraag van het COA. Daarna kunnen omwonenden hiertegen bezwaar maken, aldus de rechtbank.
Een groep van 32 omwonenden in het Brabantse Uden sleepte het COA en de gemeente voor de rechter. Ze zijn het niet eens met de wijze waarop de groep asielzoekers in hun ogen in het hotel wordt „gedumpt”.
Ze wezen erop dat de gemeente eerst een beslissing moet nemen over het bestemmingsplan, dat gewijzigd moet worden. De gemeente verwacht zo’n besluit pas half januari. Zolang er geen besluit ligt kunnen omwonenden geen bezwaar maken en daarom vinden ze de handelwijze van de gemeente onrechtmatig.
De dag voor de rechtszaak lag er opeens een zogeheten gedoogbeschikking, die erin voorzag dat de gemeente de opvang door de vingers ziet totdat er een definitieve vergunning is.
De rechtbank vindt echter dat de gemeente de belangen van omwonenden niet mag vergeten. „De gemeente geeft namelijk zelf aan dat de onderzoeken naar de gevolgen van de asielopvang voor de leefomgeving nog niet zijn afgerond”, aldus de rechtbank. „Dit rijmt niet met de stelling van de gemeente die erop neerkomt dat met de zorgen, zienswijzen en belangen van betrokkenen rekening is gehouden. Daarnaast heeft de gemeente nog altijd geen besluit genomen waartegen omwonenden bezwaar kunnen maken. Hierdoor zien de omwonenden zich terecht voor een voldongen feit gesteld.”
De rechter oordeelde dat de gemeente onzorgvuldig heeft gehandeld. „De gemeente moet nu eerst een besluit nemen op de vergunningaanvraag van het COA. Daarna hebben de omwonenden twee weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen en een verzoek te doen om een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter. In dat geval mogen er tot de bestuursrechter heeft beslist geen asielzoekers in het hotel gehuisvest worden.”