Winkeliers gaan zelf actief diefstalschade verhalen
De detailhandel gaat zelf actief schade verhalen op winkeldieven. De branche is het beu om het slachtoffer te zijn, zo heeft het Platform Detailhandel laten weten.
Het platform heeft een speciale brochure voor winkeliers ontwikkeld. De voorzitter van het platform, H. H. van der Geest, heeft het eerste exemplaar daarvan woensdagmorgen overhandigd aan VVD-kamerlid Ch. Aptroot. De brochure helpt winkeliers om zelf kosteloos de schade te verhalen.
„Bestaande procedures zijn praktisch onbruikbaar en dat frustreert. Vooral vanwege het feit dat winkelcriminelen wel op relatief eenvoudige wijze hun ’gemaakte kosten’ vergoed kunnen krijgen. Dat is toch werkelijk de wereld op zijn kop”, aldus een verontwaardigde Van der Geest.
Het verhalen van de schade kan op twee manieren: civiel of door middel van een strafrechtelijke procedure. Dit laatste is in principe gratis en wordt ”voegen” wordt genoemd. Er wordt echter maar weinig gebruik van gemaakt. Het Platform Detailhandel noemt de procedure „ontoereikend, complex en veel te bureaucratisch. De detaillist kan slechts voegen met een speciaal formulier dat hem wordt toegezonden door het verantwoordelijke parket. Dat formulier wordt echter vaak te laat of helemaal niet toegezonden.”
Het platform doet een dringende oproep aan de politiek om tot een snelle aanpassing van de wetgeving te komen. De winkeliers verlangen een vereenvoudiging van de wetgeving. Verder zouden forse schadeclaims tegen criminelen mogelijk moeten zijn.
De schade is groot. De winkeldiefstallen kosten de detailhandel jaarlijks meer dan 1 miljard euro. Van der Geest: „Winkeliers blijven zitten met de schade, terwijl de winkeldief vrijuit gaat. Sterker nog, winkelcriminelen kunnen de ’onkosten’ van hun strafbare feiten vergoed krijgen van de minister van Justitie. Wij vinden het schandalig dat criminelen voor een roofoverval de kosten van hun pistool terugkrijgen.”
Begin 2003 werd in Amsterdam een convenant met de overheid gesloten om winkelcriminaliteit hard aan te pakken en met 20 tot 25 procent terug te dringen. Wat het platform betreft is dat nog maar het begin, meent Van der Geest, die „de indruk heeft dat de winkelcriminaliteit onvoldoende daalt.”
Het Platform Detailhandel is een samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland.