Binnenland

Ook Westerwolde heeft moeite met huisvesten statushouders

Onder de gemeenten die achterlopen met het huisvesten van statushouders is ook Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel ligt. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er „heel hard wordt gewerkt” om de taakstelling van het Rijk te halen, maar dat het moeizaam gaat.

ANP
5 December 2023 17:11Gewijzigd op 5 December 2023 17:49

Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken komt naar voren dat in de tweede helft van 2023 bijna 23.000 voormalige asielzoekers een woning moesten krijgen, maar dat dat met nog één maand te gaan voor bijna 10.000 van deze statushouders nog niet is gelukt.

In Westerwolde moeten er in de tweede helft van dit jaar 52 asielzoekers met een verblijfsvergunning een huis krijgen, maar de gemeente is daar tot nu toe voor 19 mensen in geslaagd. De woordvoerder van de gemeente kan niet garanderen dat het lukt om de overige 33 nog dit jaar onder te brengen.

Hij wijst erop dat de gemeente al wel veel meer doet dan afgesproken bij de opvang van asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. „We zitten nu al 500 boven de afgesproken 2000 asielzoekers.” Maandag riep burgemeester Jan Velema van Westerwolde de politiek nog op meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. „Ik constateer voor de derde keer dat het vastloopt in Ter Apel. Er zijn locaties beschikbaar, maar gemeenten geven geen groen licht”, zei hij op NPO Radio 1 over de opvangplekken die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nodig heeft. De woordvoerder benadrukt dat het hier gaat om grootschaligere tijdelijke opvang om de situatie in Ter Apel te verlichten.

De gemeente Woudenberg heeft volgens de cijfers van het ministerie, net als Hilvarenbeek, als enige gemeente sinds juli geen statushouders gehuisvest. Woudenberg laat weten dat het wel lukt om voor het einde van het jaar de taakstelling van zeven statushouders te halen. In de eerste helft van dit jaar kregen in Woudenberg 21 plaats van de gestelde 14 statushouders een dak boven hun hoofd. „In de tweede helft van 2023 heeft Woudenberg opnieuw de opgave gehad om 14 statushouders te plaatsen. Door de voorsprong van 7 personen in de eerste helft van 2023 is de opgave bijgesteld naar 7 personen.”

Oldebroek is na Woudenberg en Hilvarenbeek het verst verwijderd van de taakstelling en denkt deze ook niet te kunnen halen. Een woordvoerder zegt dat de gemeente over vorig jaar de taakstelling heeft gehaald. „Deze mensen kregen dit jaar nog een woning toegewezen van de woningcorporaties. Pas toen die mensen definitief zijn gehuisvest, konden we starten met de taakstelling voor 2023.” Oldebroek verwacht dit jaar nog wel „enkele statushouders” te kunnen huisvesten.

45 gemeenten lopen voor op schema en wisten de doelstelling eind november al te halen. Zo huisvestte Zaanstad in de tweede helft van dit jaar 142 statushouders, terwijl volgens de taakstelling 96 waren vereist. De gemeente zegt dat dit is gelukt „door een intensieve inzet vanuit zowel de corporatie als de gemeente”. „Om een achterstand te voorkomen, zijn meer statushouders gehuisvest dan de taakstelling”, zegt een woordvoerster. Dit aantal telt mee voor de taakstelling voor de volgende periode.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer