Binnenland
IJmondgemeenten: toekomst voor Tata mits gezondheid vooropstaat

Er is toekomst voor Tata Steel in IJmuiden, maar alleen als dat gepaard gaat met een gezondere, duurzame en veilige IJmond. Dat schrijven de IJmondgemeenten Velsen, Heemskerk en Beverwijk aan de nieuwe Tweede Kamer. Zij vragen de leden daarvan en het Rijk door te pakken met de overgang naar een groene staalfabriek in IJmuiden, zodat inwoners van de IJmond uiterlijk in 2030 in een substantieel schonere en gezondere leefomgeving wonen waar ook voldoende werk is.

ANP

De staalindustrie veroorzaakt „onacceptabele overlast voor direct omwonenden en gezondheidsschade voor onze inwoners”, dus het is volgens de gemeenten belangrijk dat de meest vervuilende fabrieken (zoals Kooksgasfabriek 2) zo snel mogelijk sluiten. Tata heeft in zijn (aangepaste) verduurzamingsplannen beloofd dat die fabriek voor 2030 dichtgaat. Deze plannen bieden volgens de gemeenten „eindelijk zicht op een substantiële verbetering van de leefomgeving”.

„Het maatschappelijk draagvlak voor het bedrijf Tata Steel in zijn huidige vorm staat onder druk”, aldus de gemeenten, verwijzend naar de kortere levensverwachting in de regio door de uitstoot van fijnstof, stikstof, PAK’s en lood. Tegelijkertijd zorgt de staalindustrie voor economische groei, welvaart en bestaanszekerheid, ook bij veel ondernemers in de IJmond. De drie gemeenten vragen hulp van de Haagse politiek om gezond te kunnen wonen en werken in het tijdperk van duurzame energie en duurzaam produceren en willen daarover in gesprek.

De gemeenten wijzen op het RIVM-rapport uit september, waaruit blijkt dat inwoners van de IJmond hinder ervaren van stof, geur en geluid. Door blootstelling aan fijnstof en stikstofdioxide vanaf het Tata-terrein leven inwoners van Wijk aan Zee gemiddeld 2,5 maand korter. Ook komen longkanker en astma vaker voor als gevolg van de uitstoot. „Gezondheidskundige normen moeten naar onze mening veel meer als uitgangspunt worden genomen”, is de noodkreet aan Den Haag.

De rijksoverheid is bezig ‘maatwerkafspraken’ over verduurzaming te maken met de staalfabriek, die daarvoor forse overheidsfinanciering verwacht. „Als belangrijke speler in de Nederlandse maakindustrie en werkgever in onze regio is het van groot belang dat Tata Steel in staat wordt gesteld om een duurzame transitie te realiseren”, aldus de gemeenten. Zij vinden het „cruciaal” dat het belang van gezondheid en een gezonde leefomgeving in die afspraken wordt vastgelegd als voorwaarde voor financiële steun.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer