Binnenland

Rijksmuseum krijgt etsplaat Rembrandt van Simon Schama en vrouw

Het Rijksmuseum kan een koperen etsplaat van Rembrandt van Rijn aan de collectie toevoegen. De plaat uit 1635 is aan het Amsterdamse museum geschonken door de bekende Britse historicus, schrijver en hoogleraar Simon Schama en zijn vrouw, professor Virginia Eileen Papaioannou. Op de plaat is de steniging van de Heilige Stephanus afgebeeld.

ANP
5 December 2023 11:21

Rembrandt maakte tussen 1627 en 1665 in totaal 314 etsplaten. Met deze schenking zijn er zeven in Nederlandse musea te zien, waarvan nu twee in het Rijksmuseum. De geschonken etsplaat is onderdeel van de presentatie Art in the Making in het museum, waarin het maakproces van kunstenaars centraal staat. Deze presentatie is nog tot en met 26 mei te zien in het Rijksmuseum.

„Hoewel we het geweldig vonden om deze prachtige expressieve koperplaat dertig jaar lang bij ons te hebben - zelfs op mijn bureau terwijl ik De ogen van Rembrandt schreef - waren Ginny [Papaioannou], onze kinderen (inclusief onze kunstenaarszoon Gabriël) er sterk van overtuigd dat het door het publiek gezien moest worden”, zegt Schama. „En dat het toebehoorde aan de stad waar Rembrandt het grootste deel van zijn leven doorbracht. Die nieuwe thuisbasis moest natuurlijk het Rijksmuseum zijn.”

De directeur van het museum, Taco Dibbits, stelt dat Rembrandts etsplaten „ons een fascinerend kijkje in de keuken van de kunstenaar” bieden. Rembrandt maakte zijn etsen door een koperplaat in te smeren met een mengsel van hars en bijenwas. Vervolgens tekende hij in de was met een naald. De lijnen van koper die hierdoor zichtbaar werden beet hij met zuur uit. Door de plaat te bedekken met inkt en door een drukpers te halen met daarop een vel papier, ontstond een afdruk.

Schama is hoogleraar geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Columbia, schreef boeken over de 17e eeuw in Nederland en Rembrandt en maakte documentaires en televisieprogramma’s voor de BBC. Papaioannou is emerita hoogleraar Genetica en Ontwikkeling aan de Universiteit van Columbia en gaf les aan de universiteit van Oxford en Tufts-universiteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer