Buitenland
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

ANP

„De oorlog heeft een verwoestende invloed op het milieu. Lucht, bodem en water zijn vervuild als gevolg van de gevechten”, zei Viktoria Kireyeva, onderminister van Milieubescherming. Zij baseert zich op berekeningen van experts.

De oorlogsvoering zelf is verantwoordelijk voor 25 procent van de uitstoot, vooral door het verbranden van brandstoffen door de Russische en Oekraïense legers. De talloze branden, die vooral veel voorkomen langs de frontlinie door de gevechten, zijn goed voor 15 procent. Het grootste deel, ongeveer een derde van het totaal, hangt samen met geschatte klimaatkosten van de wederopbouw van steden die door de oorlog zijn verwoest. Daarnaast hielden de experts rekening met uitstoot door de verplaatsing van vluchtelingen en omwegen voor vliegtuigen die Oekraïne mijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer