Binnenland

Defensie maakt zich zorgen om Russische schepen in de Noordzee

Het ministerie van Defensie maakt zich al langere tijd zorgen om Russische schepen die rondvaren op het Nederlandse deel van de Noordzee en zich mogelijk bezighouden met spionage of sabotage. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van onderzoek van Pointer, Marineschepen.nl en de Deense publieke omroep DR. De journalisten hebben de bewegingen van onder meer het Russische onderzoeksschip Admiral Vladimirsky gevolgd en verdachte vaarbewegingen opgemerkt in de buurt van gasleidingen, internetkabels en windparken. Schepen waar een mogelijke dreiging vanuit gaat, worden sinds kort standaard begeleid door de marine. Maar dat biedt geen garanties, zegt de woordvoerder.

ANP
4 December 2023 00:33

Alle infrastructuur in het Nederlandse deel van de Noordzee tegelijkertijd in de gaten houden is volgens Defensie „onmogelijk”. De Vladimirsky is beurtelings geschaduwd door de marineschepen Zr.Ms. De Ruyter en Zr.Ms. Tromp en in de gaten gehouden door een vliegtuig van de kustwacht. De marine hoopt dat er een afschrikwekkende werking vanuit gaat.

De journalisten van de genoemde media halen verschillende deskundigen aan die bezorgd zijn dat zulke onderzoeksschepen ondanks de aanwezigheid van de marine ongezien aan het spioneren zijn. De Vladimirsky is bijvoorbeeld gebouwd voor onderwateronderzoek, terwijl oorlogsschepen die ze begeleiden volgens de experts niet onder water kunnen kijken. Een voormalig commandant van de marine zegt dat er aanwijzingen zijn dat de Russen heimelijk kleine onderzeeërs of onderwaterdrones inzetten.

Over zulke mogelijke ongeziene activiteiten wil de woordvoerder van Defensie geen informatie geven. Wel zegt hij dat er behoefte is aan meer middelen waarmee de Noordzee beter in de gaten kan worden gehouden. Binnenkort gaat er een brief naar de Tweede Kamer waarin duidelijk wordt gemaakt waar precies behoefte aan is. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om radarsystemen. Het plan is om hier in totaal 25 tot 100 miljoen euro aan uit te geven.

De Noordzee wordt overigens ook regelmatig doorkruist door Russische militaire schepen die onderweg zijn naar bijvoorbeeld de Middellandse Zee en zich niet bezighouden met sabotage of spionage, zegt de woordvoerder.

Afgelopen jaar heeft het kabinet afspraken gemaakt tussen ministeries, de kustwacht en bedrijven (die bijvoorbeeld windmolens beheren) om de Noordzee beter te beschermen. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) informeert de Tweede Kamer deze maand hoe het loopt met deze afspraken en komt dan ook met extra maatregelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer