EconomieKwestie
Is straling van smartphones en andere draadloze apparaten schadelijk?

Ik overweeg een nieuwe smartphone aan te schaffen. Onlangs las ik dat de iPhone 12 in Frankrijk niet verkocht mocht worden vanwege een te hoog stralingsniveau. Is dat schadelijk?

Jan Zijderveld​
beeld RD
beeld RD

Draadloze apparaten die elektromagnetische straling veroorzaken, zijn overal in onze samenleving aanwezig en de markt hiervoor is nog lang niet verzadigd. Bedrijven die ze leveren, zullen ongerustheid over risico’s voor de gezondheid zo snel mogelijk bagatelliseren. Mensen die hierover vragen hebben, horen doorgaans dat er geen bewijzen zijn van negatieve effecten op termijn.

Hoe groot de schadelijkheid of invloed van straling is, is voor iedereen verschillend. Dit hangt onder andere af van de afstand tot de bron, de hoeveelheid straling, of deze –zoals bij 5G– gebundeld is (vergelijkbaar met een schijnwerper) of niet, de frequentie van de straling en hoe vaak de straling zich per tijdseenheid voordoet.

Klachten die kunnen optreden zijn biologische ontregelingen, concentratie- en slaapproblemen en kanker. Andere mensen hebben last van elektrohypersensitiviteit (EHS). Zij kunnen ernstige klachten krijgen als ze worden blootgesteld aan straling van wifi, van zendmasten voor mobiele telefoons of van de telefoon zelf. Mensen met EHS-gerelateerde klachten worden doorgaans van het kastje naar de muur gestuurd.

Op de site van het Kennisplatform over elektromagnetische velden & gezondheid (EMV) is ook wetenschappelijke informatie te vinden over stralingsrisico’s. In het platform werken organisaties zoals RIVM, TNO en GGD GHOR Nederland samen. De Gezondheidsraad heeft een adviserende functie.

Op de site van StralingsBewust, een platform van ”stralingsbewuste burgers”, is veel informatie te vinden over de schadelijke gevolgen van straling. De conclusie van diverse onderzoeken is dat er wel degelijk aanwijzingen zijn dat elektromagnetische straling schadelijk is voor mens en natuur.

In 2013 bleek uit onderzoek van Wageningen University & Research dat wifistraling schade toebrengt aan bomen. Het groeiproces wordt verstoord, er ontstaan knobbels op de barsten van de bomen en er treedt bladverlies op. Onderzoek van de universiteit in het Duitse Landau toonde aan dat bijen doodgingen, omdat ze door straling de bijenkasten niet meer konden terugvinden. In veel landen, waaronder Frankrijk, is wifi op scholen verboden en worden koptelefoons met een bekabelde verbinding aanbevolen om de straling weg te houden bij de hersenen.

Wat kunt u nu doen om mogelijke schadelijke effecten van straling te verminderen? Stop uw telefoon niet in uw zak en bel zoveel mogelijk handsfree of met bedrade oordopjes in. Zet uw wifi uit als u deze niet gebruikt. Gebruik in uw directe nabijheid zo min mogelijk draadloze apparaten die constant staan te zenden, zoals draadloze babyfoons en wifiversterkers.

Als u vermoedt dat er veel straling uw huis binnenkomt, laat dan metingen verrichten. Een te hoog stralingsniveau kan worden verholpen door overschilderbare koolstofverf op de muur aan te brengen en door stralingswerende raamfolie.

De auteur is energieadviseur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer