Sanering put met drugsafval bij Halsteren kost miljoenen euro’s
De sanering van een put met drugsafval in een natuurgebied bij Halsteren kost miljoenen. Dat zei de Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers (natuur) in een toelichting op de werkzaamheden. Volgens Roijackers is er niet eerder in Nederland zo’n grote hoeveelheid gedumpt drugsafval aangetroffen.
De provincie is wettelijk verantwoordelijk voor het saneren van de grond, omdat op dit moment niet bekend is wie verantwoordelijk is voor het achterlaten van het drugsafval. De sterkst verontreinigde 1650 kubieke meter grond wordt weggehaald en afgevoerd. Om die klus te kunnen uitvoeren, moet de grond tot op 8 meter diepte worden afgegraven.
Voor de sanering van de grond krijgt de provincie Noord-Brabant een bijdrage van het Rijk. Roijackers kon nog niet zeggen wat de precieze kosten van de schoonmaakoperatie zijn en welk bedrag het Rijk gaat bijdragen. De gedeputeerde zei dat daarover nog gesprekken lopen.
Boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap trof het afval dat afkomstig is van een cocaïnewasserij in maart 2021 aan. „Het gaat om een cocktail van goed oplosbare oplosmiddelen als aceton, IPA, benzeen, tolueen, vluchtige olie en/of minerale olie”, meldt de provincie. De stoffen waren op meerdere plekken in het bos in de bodem geloosd en in het grondwater terechtgekomen.
Dat nu pas met de sanering van de grond wordt begonnen, heeft volgens de provincie verschillende oorzaken. Zo is na het ontdekken van de put eerst de sterk verontreinigde sliblaag verwijderd. „Daarna zijn er meerdere onderzoeksrondes uitgevoerd, eerst in opdracht van Brabants Landschap, en later door de provincie, en is er een plan van aanpak opgesteld.”
De Jonge zei dat voor de sanering van de grond ongeveer vierhonderd bomen moesten worden gekapt. „Op termijn hadden die bomen het niet overleefd op die plek.” Hij liet weten dat het schoonmaken van het terrein enkele jaren zal duren en dat het daarna nog ongeveer vijf jaar duurt voordat er nieuwe bomen kunnen worden geplant. De bodem moet eerst herstellen.
De boswachter wees erop dat het heel moeilijk is om in de huidige situatie dumpingen van drugsafval te voorkomen. „Dan moeten we toch eerst de grootschalige drugsproductie in Nederland een halt toe roepen.”