Economie

Belangstelling om failliet e-bikemerk Qwic over te nemen

Verschillende partijen tonen interesse in de overname van het failliete e-bikemerk Qwic. Dat meldt Wieringa Advocaten, het kantoor van curator Stephan van de Kant, vrijdag.

Redactie economie
24 November 2023 10:50
Qwick produceerde 200.000 fietsen. Beeld Qwick, Eva Bloem fotography
Qwick produceerde 200.000 fietsen. Beeld Qwick, Eva Bloem fotography

Kant doet nog geen nadere mededelingen over de mogelijkheden voor een doorstart, maar hij verwacht dat er zich op korte termijn meer kandidaten melden.

Het in 2006 opgerichte Qwic, dat in totaal zo’n 200.000 fietsen heeft verkocht, werd maandag failliet verklaard. Het bankroet volgde op een uitstel van betaling, dat het bedrijf een week daarvoor al aanvroeg. Volgens Qwic-directeur Taco Anema volgde het faillissement op een onverwachte navordering van de douane, van zo’n 12 miljoen euro aan invoerbelasting. Die werd ontvangen terwijl het bedrijf al leed onder de moeilijke omstandigheden op de markt voor e-bikes.

Veerkrachtig

Het advocatenkantoor stelt dat investeerders potentie zien in „de onderscheidende innovatieve kracht” van het bedrijf. „In een nieuwe constructie is het zeer wel mogelijk Qwic door te ontwikkelen tot een veerkrachtige, en winstgevende relevante speler binnen de sector”, stelt het kantoor.

Als gevolg van het faillissement is het bedrijf nagenoeg stilgevallen, meldt het advocatenkantoor verder. Er zou echter nog wel een lijst zijn met bestellingen die uitstaan. Daarvan wordt nog onderzocht welke uitgeleverd kunnen worden. Wieringa Advocaten vraagt klanten die, na betaling, hun bestelling deels of niet hebben ontvangen, een vordering in te dienen.

Fietsendealers verwachten dat de eigenaren van een e-bike van Qwic zich geen grote zorgen hoeven te maken over reparaties aan de fietsen na het faillissement van het Amsterdamse merk. Onderdelen van de fietsen zijn namelijk afkomstig van grote leveranciers die deze kunnen blijven leveren, laten dealers weten. Daarmee verschilt de situatie sterk van die rond het bankroet van VanMoof, dat alle onderdelen van zijn elektrische fietsen in eigen beheer ontwierp.

„Bijna alle fietsfabrikanten maken zelf hun ontwerp voor een frame, maar werken met bestelbare en uitwisselbare onderdelen”, legt Rutger Kuiper van Urban E-bikes in Amsterdam uit. De officiële verkoper van de Qwic-fietsen heeft nog weinig bezorgde vragen gekregen over het faillissement.

Garantie

„Bij VanMoof lagen de kaarten wat anders, omdat daar onderdelen in zaten die moeilijker te krijgen waren. Maar onderdelen van Qwic kan ik gewoon krijgen”, vult Peter Hoens van Bike Center Cuijk aan.

Over garantiegevallen is nog wel onduidelijkheid bij fietsendealers.” In principe zit er bij onderdelen twee jaar garantie op bij de fabrikant”, zegt Hoens. Maar hij heeft daar nog geen duidelijkheid over gekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer