BinnenlandVleesproductie

Vleesverspilling: 18 miljard dieren eindigen als afval

Van al het vlees dat er jaarlijks in de wereld wordt geproduceerd, eindigt ongeveer een zesde als afval. Omgerekend gaat het om 18 miljard kippen, kalkoenen, varkens, schapen, geiten en koeien. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden becijferd, zo staat op de site van de universiteit.

Redactie binnenland
21 November 2023 20:32Gewijzigd op 21 November 2023 20:49
Een zesde van al het vlees eindigt als afval. Leidse onderzoekers berekenden dat het gaat om 18 miljard kippen, kalkoenen, varkens, schapen, geiten en koeien.  beeld ANP, Ramon van Flymen
Een zesde van al het vlees eindigt als afval. Leidse onderzoekers berekenden dat het gaat om 18 miljard kippen, kalkoenen, varkens, schapen, geiten en koeien.  beeld ANP, Ramon van Flymen

Van al het voedsel dat in de afvalbak belandt, is zo’n 52,4 miljoen ton botvrij en eetbaar vlees, zeggen de onderzoekers.

19860892.JPG
Klaura. beeld Universiteit Leiden

De oorzaken van de vleesverspilling zijn verschillend, aldus onderzoeker Juliane Klaura. Het gaat bijvoorbeeld om dieren die al voor de slacht bezwijken of om vlees dat tijdens opslag of transport bederft. Ook leggen winkels te grote voorraden aan, kunnen bezoekers van restaurants hun eten niet op en gooien huishoudens voedsel weg.

Dierenleed en klimaat

Het verminderen van de vleesproductie is volgens Klaura beter voor de dieren en voor het klimaat. Volgens gegevens van de VN kunnen we maar liefst 14,5 procent van alle broeikasgasemissies toeschrijven aan vee, weten de onderzoekers. Dierenleed is „moeilijker om in getallen en percentages uit te drukken”.

Er is niet één oplossing om de vleesverspilling te verminderen. „In ontwikkelingslanden zal het meer gaan om het verbeteren van de omstandigheden voor dieren en de opslag en het transport van het vlees”, aldus de onderzoeker. In westerse landen kan gedragsverandering volgens haar het verschil maken.

Dat laatste zal niet gemakkelijk zijn, beseft Klaura. „Mensen raken snel van streek als het gaat om veranderingen in hun dieet”, zegt ze, verwijzend naar de situatie in geboorteland Duitsland. „Ze hebben het gevoel dat hen iets wordt afgenomen. En door de emoties die het oproept, hebben politici moeite om met een rationeel antwoord te komen. Het kan helpen om te verduidelijken dat miljarden van de dieren die elk jaar worden gedood, niet eens worden opgegeten. Dit kan een belangrijke eerste stap zijn in de richting van positieve actie.”

Volgens de onderzoekers scoren landen als de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Brazilië bijzonder slecht. In India daarentegen verspilt de gemiddelde persoon slechts een kleine hoeveelheid vlees.

Voedselverspilling

Voedselverspilling heeft veel impact op het klimaat, bleek eerder onderzoek. In 2019 schatte de FAO (Food and Agriculture Organization van de VN) dat in totaal een derde van al het voedsel verloren gaat. Dan gaat het dus om zowel groente en fruit als dierlijke producten, zoals vlees en zuivel. „De milieu-impact van dierlijke producten is echter veel hoger, omdat de dieren land nodig hebben om te grazen en de rest van hun voedsel verbouwd moet worden,” zei Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan WUR, destijds.

Voedselsystemen zijn volgens het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties (VN), verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Elke kilo eten die niet in de afvalbak belandt, betekent dus al klimaatwinst.

In 2030 moet voedselverspilling wereldwijd met de helft zijn teruggebracht. Dat is tenminste één van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. In Nederland verdwijnt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel in de vuilnisbak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer