Binnenland

Overijssel wijst verzoek af om bomenkap Salland stil te leggen

De provincie Overijssel laat de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug doorgaan. De Stichting NatuurAlert had de provincie in september eerst opgeroepen om de bomenkap voor minstens zes weken stil te leggen en diende daarna een officieel handhavingsverzoek in. Twee maanden later heeft Overijssel dat verzoek afgewezen.

ANP
21 November 2023 10:57Gewijzigd op 21 November 2023 13:03

Tijdens het juridische proces ging de kap van 55 hectare aan bomen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied gewoon door. Inmiddels zijn bijna alle bomen verwijderd, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer. Wel vinden de komende maanden nog wat andere werkzaamheden plaats, zoals het deels weghalen van boomstronken, het planten van struikgewassen en het creëren van zandplekken voor insecten en reptielen die in het gebied leven. De bomen in dit deel van de Sallandse Heuvelrug - een nationaal park - zijn weggehaald om de heide uit te breiden en daarmee de leefgebieden van kwetsbare soorten, waaronder korhoenders, te verbeteren.

Volgens de Stichting Natuuralert is sprake van illegale bomenkap en overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming. De club wilde dat de beschermde reptielen in het gebied eerst gevangen en elders uitgezet zouden worden, voordat er zou worden begonnen met het weghalen van bomen.

NatuurAlert probeerde de afgelopen weken van alles om de kap stil te leggen, maar zonder succes. Ook een kort geding bij de voorzieningenrechter haalde vorige maand niets uit.

Volgens de stichting hebben de provincie, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in het voortraject „behoorlijke steken laten vallen” in de communicatie. Zo zouden omwonenden en natuurorganisaties erg laat en onvolledig zijn geïnformeerd over het project. De provincie erkent dat de informatieverstrekking „beter had gekund”, maar vindt niet dat sprake is van onbehoorlijk bestuur. Overijssel zegt dat door de bomenkap op de lange termijn „een significant betere ecologische situatie” ontstaat voor de beschermde soorten in het gebied en wees het handhavingsverzoek daarom af.

NatuurAlert kan binnen zes weken nog beroep aantekenen tegen het besluit van Overijssel. Volgens voorzitter Jan Hoekema zou het in dat geval vooral een symbolische actie zijn, omdat inmiddels vrijwel alle bomen zijn gekapt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer