Kerk & religieSteun aan Israël
Waar komt geld voor Israël terecht?

Verschillende kerkelijke organisaties zamelen geld in voor noodhulp aan Israël. Honderdduizenden euro’s aan donaties stromen binnen, zowel van kerken als particulieren. Een deel van dat geld gaat naar Israëlische soldaten.

Soldaten en vrijwilligers van noodhulporganisatie ZAKA doorzoeken het puin in kibboets Be’eri. Christenen voor Israël steunt ZAKA. beeld AFP, Gil Cohen-Magen
Soldaten en vrijwilligers van noodhulporganisatie ZAKA doorzoeken het puin in kibboets Be’eri. Christenen voor Israël steunt ZAKA. beeld AFP, Gil Cohen-Magen

De interkerkelijke Stichting Steun Messiasbelijdende Joden zamelt sinds ruim twee weken geld in voor Netivah Center, een organisatie die jonge Israëlische soldaten toerust om standvastig te blijven in het geloof. Directeur Herbert Bulten: „We krijgen daar boze reacties over van mensen die zeggen dat wij de oorlog steunen. Maar Netivah doet dit werk al jaren onder jongeren in hun diensttijd. Het leger kan nu niet in alles voorzien. Daarom staan wij hen bij.”

Het gaat daarbij om praktische hulp. „Tot nu toe vooral matrassen en medische middelen”, licht Bulten toe. De teller stond dinsdag op 75.000 euro.

Ook het deputaatschap Israël van de Gereformeerde Gemeenten is, in samenwerking met het Steunfonds Israël/Isaac da Costa, een inzamelingsactie gestart. Volgens Johan de Jong, algemeen secretaris van het deputaatschap, wordt met het opgehaalde geld – tot nu toe 650.000 euro – een groeiend aantal projecten gefinancierd, de meeste via twee nauw verbonden Messiasbelijdende gemeenten in Israël. Zij verlenen diaconale steun aan gemeenteleden, maar helpen bijvoorbeeld ook evacués uit de omgeving van de Gazastrook.

Via de diaconieën gaat ook geld naar soldaten. De Jong: „Het ontbreekt reservisten vaak aan praktische zaken, zoals ondergoed en hygiënepakketten. Maar de gemeenten geven de reservisten ook morele bijstand.”

De hulp voor soldaten gaat soms ook buiten de kerkelijke gemeenten om. Zo leverde het noodfonds een wasmachine aan een tijdelijke militaire basis op een kibboetsterrein, vertelt De Jong.

Traumabegeleiding

Bij Christenen voor Israël is tot dinsdag al 2 miljoen euro binnengekomen. Een deel van dat geld gaat naar praktische hulp voor opgeroepen reservisten die dorpen beveiligen aan de grenzen van Israël. Hoofd media en communicatie Sara van Oordt-Jonckheere: „Dat gaat echt om basisvoorzieningen zoals zeep en voedsel. In korte tijd zijn zoveel mensen opgeroepen, dat de overheid daarin niet kon voorzien. Het zijn pakketten van steun die laten zien: wij staan achter jullie.”

Christenen voor Israël draagt daarnaast bij aan allerlei andere projecten. Bijvoorbeeld ZAKA, een Israëlische vrijwilligersorganisatie die helpt bij het identificeren van slachtoffers. „Voor veel van onze partners geldt dat hun werk sinds de oorlog compleet is veranderd”, aldus Van Oordt-Jonckheere. „Scholen moeten bijvoorbeeld ineens zorgen voor traumabegeleiding aan kinderen, in plaats van het geven van onderwijs.”

Kerk in Actie van de Protestantse Kerk in Nederland verleent als enige van de vier stichtingen noodhulp in zowel Israël als Gaza. Er is tot nu toe 140.000 euro ingezameld. Wilma Wolswinkel, relatiebeheerder Israël/Palestina bij Kerk in Actie, geeft aan dat er geen geld naar soldaten gaat. „In Israël helpen we vooral de groepen die tussen wal en schip dreigen te vallen, zoals arme Joodse gezinnen, vluchtelingen en arbeidsmigranten. Ook financieren we organisaties die bijvoorbeeld lesmateriaal ontwikkelen om op scholen over het conflict te spreken. In Gaza zijn de mogelijkheden voor hulp nu nog beperkt, maar we staan in de startblokken om, als dat weer mogelijk is, te voorzien in voedsel, water, medicijnen en meer.”

De andere organisaties merken op dat steun in Gaza weliswaar hard nodig is, maar dat zij zich in het bijzonder op Israël richten, omdat zij dat altijd al doen.

Vertrouwen

Hoe weten organisaties dat het geld daadwerkelijk komt waar het moet komen? Alle woordvoerders vertellen dat ze met veel betrokken partners in Israël al jaren samenwerken. Bulten: „We hebben een band van hart tot hart, maar we verwachten ook rapportages.”

Die combinatie is wel eens ingewikkeld, vertelt Wolswinkel: „Het kan voor partnerorganisaties voelen alsof wij ze niet vertrouwen. Dat blijft een spanningsveld.”

Ontroerd

De organisaties ontvangen dankbare reacties uit Israël. Voor de praktische hulp, maar misschien nog wel het meest voor de morele steun die daaruit blijkt. Bulten: „De Israëlische bevolking denkt: gaat de wereld ons weer alleen laten? Als er hulp komt van buiten, ook in de vorm van gebed, wordt dat enorm op prijs gesteld. Dat onderschatten wij weleens.”

De Jong: „Israëliërs merken dat ze niet alleen staan in een wereld waarin de publieke opinie zich meer en meer tegen Israël keert.” Dat er christenen zijn die zich betrokken voelen bij Israël is een enorme steun voor de mensen daar, zegt Van Oordt-Jonckheere.

Wolswinkel: „We zien dat mensen ontroerd zijn door de betrokkenheid. Het wordt echt gewaardeerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer