Koeiensterfte op Gelderse boerderij blijft mysterie
De sterfte van meerdere koeien op een boerderij in het Gelderse Noordeinde blijft een mysterie. In augustus en september is „een grootschalig bodem- en wateronderzoek” uitgevoerd rond het bedrijf, maar een bron van verontreiniging - en dus de mogelijke doodsoorzaak van de runderen - is niet gevonden. Noordeinde ligt dicht bij de grens met Overijssel, in de buurt van Kampen.
Sloten, de waterbodem, oevers, grondwater en een dijk bij het Overijsselse Reevediep zijn onderzocht op allerlei stoffen, waaronder PFAS. Ook is gekeken naar mogelijke dumpingen van drugs in sloten. De GGD en experts van de Wageningen Universiteit hebben alle informatie geanalyseerd. „Uit het onderzoek blijkt dat er in de dijk en omgeving van de boerderij geen verontreinigingsbron is aangetroffen die heeft geleid tot de koeiensterfte”, vat de provincie samen. Binnenkort worden omwonenden ook geïnformeerd over de uitkomsten. De GGD oordeelt in elk geval dat er „geen aanleiding is tot zorg” over risico’s voor de gezondheid van bewoners.
„De situatie van het boerenbedrijf is ernstig en de oorzaak van de koeiensterfte blijft op dit moment onverklaarbaar”, schrijft de provincie. Gedeputeerde Ans Mol (leefomgeving) spreekt over een „zeer ingewikkelde en verdrietige situatie”.
De Provinciale Staten van Overijssel namen eerder dit jaar een motie aan, waarin werd gevraagd om het onderzoek naar de koeiensterfte. Een Statenlid van JA21 in Overijssel zei toen dat voor de aanleg van de dijk mogelijk gebruikgemaakt was van verontreinigde grond die door middel van verhitting schoon is gemaakt. Er zouden misschien toch giftige stoffen vanuit de grond in de sloten rond de boerderij terecht zijn gekomen. Het onderzoek toont volgens de provincie Gelderland echter aan dat zulke grond niet aanwezig is in de dijk.