Hoger waterpeil door regen bezorgt waterschappen veel werk
Veel uiterwaarden langs de Waal en de Neder-Rijn gaan later deze week onder water lopen. Ook de nevengeul langs de Waal bij Nijmegen zal gaan stromen, aldus waterschap Rivierenland. Dat komt doordat het waterpeil in de grote rivieren gaat stijgen, nu er veel regenwater vanuit Zwitserland en Duitsland naar Nederland stroomt. Het waterpeil blijft volgens Rijkswaterstaat ruim onder een alarmerende hoogwaterstand.
Het waterschap beschermt dijken waar aan gewerkt wordt tegen het stijgende water door bijvoorbeeld taluds af te dekken. Het schap haalt ook losse materialen uit de uiterwaarden en waarschuwt veehouders en recreatieondernemers om hetzelfde te doen. De Rijn bij Lobith bereikt naar verwachting maandag de hoogste waterstand van ongeveer 13 meter boven NAP. De Maas stijgt dinsdag al en bereikt woensdag een piekafvoer van ongeveer 950 kubieke meter per seconde. Dergelijke Maas-waterstanden komen meerdere keren per jaar voor en veroorzaken naar verwachting geen problemen.
Veel waterschappen zijn al sinds vorige week heel druk met het wegwerken van overvloedig regenwater. In Friesland blijft het Ir. D.F. Woudagemaal in elke geval nog tot in de volgende week draaien. Het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld voert samen met twee andere grote gemalen en de poldergemalen water af uit de kletsnatte provincie.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland heeft de waterpeilen op dit moment weer op orde, meldt het schap, maar blijft negen noodpompen achter de hand houden. De grond is zo verzadigd met water dat er door een flinke regenbui weer wateroverlast kan ontstaan. Er staat ook nog veel water op het land. Dat komt door het hoge grondwaterpeil. Het moet eerst een poos droog zijn voor dit water kan wegzakken. Tot nu toe is in november in het gebied al een dubbele hoeveelheid regen gevallen in vergelijking met normale novembermaanden, aldus het schap.