Politiekde stemming

De Stemming: Foutje: GL-PvdA schrapt per ongeluk erkenning Palestina

Moet Nederland Palestina als staat erkennen? In het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA stond eerst van wel, nu niet meer. Hoe zit dat? En zorgminister Ernst Kuipers (D66) oogst kritiek met zijn uithaal naar de Mars voor het Leven.

13 November 2023 10:09Gewijzigd op 16 November 2023 10:38
Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, op een campagnebijeenkomst in Groningen. beeld ANP, Siese Veenstra
Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, op een campagnebijeenkomst in Groningen. beeld ANP, Siese Veenstra

In de conceptversie van het programma van GL-PvdA stond klip en klaar dat Nederland moet overgaan tot erkenning van Palestina als staat. Dit is ook het standpunt dat GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer huldigen. Op de concepttekst over het conflict tussen Israël en de Palestijnen kwamen echter diverse wijzigingsvoorstellen.

In één daarvan werd een deel van de paragraaf herschreven. De zinsnede „Nederland erkent Palestina als staat” keerde daarin niet terug. Onduidelijk is of de indiener dit punt bewust of per abuis achterwege heeft gelaten.

Opmerkelijk genoeg beoordeelden de besturen van de twee linkse partijen het amendement positief. In een digitale stemming kreeg het wijzigingsvoorstel steun van zo’n 94 procent van de leden die hun stem uitbrachten.

Een zegsman van GL-PvdA bevestigt het vermoeden dat bij de beoordeling van het wijzigingsvoorstel over het hoofd is gezien dat het erkennen van een Palestijnse staat niet meer in de tekst stond. „Onbewust, en per abuis dus.” De woordvoerder stelt verder dat GroenLinks-PvdA onveranderd voor „onmiddellijke erkenning van Palestina” is.

De twee partijen stemden onlangs nog voor een motie waarin de regering wordt gevraagd over te gaan tot „erkenning van een Palestijnse staat in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem”. De motie haalde het overigens niet.

Abortus

Wie schrijft de berichten op het X-account van zorgminister Ernst Kuipers? SGP-kandidaat André Flach heeft „veel vragen” bij uitlatingen die zondag op het account van de D66’er verschenen. Als het gaat om abortus, wordt de keuzevrijheid van vrouwen steeds vaker „aangevallen”, meent de bewindsman. Als voorbeelden noemt hij de Mars voor het Leven van afgelopen zaterdag en de steunactie van de SGP aan pro-lifewakers. „Onacceptabel”, stelt Kuipers.

SGP-leider Chris Stoffer stelt dat de minister campagne voert via een officieel ministersaccount. „Hij noemt een vreedzame betoging „onacceptabel” en een „aanval”. Dit gaat vér over de schreef”, schrijft Stoffer. De SGP roept Kuipers en de rest van het kabinet op het signaal zo spoedig mogelijk ongedaan te maken en het bericht in te trekken.

Flach vraagt zich op X af waarom de minister spreekt over een aanval op de keuzevrijheid, als hij aandacht vragen voor alternatieven onacceptabel noemt. SGP’er Diederik van Dijk schrijft zich niet te kunnen voorstellen dat het bericht van de D66’er zelf afkomstig is.

Ook bij coalitiepartner ChristenUnie valt de uitlating van de minister verkeerd. Partijleider Mirjam Bikker stelt dat D66 uit de bocht vliegt en spreekt van „een treurig bericht”. „Mag er ruimte zijn voor verschil?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer