Binnenland
Vicevoorzitter van LUMC-top treedt terug na fraude-onthullingen

De vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC, Pancras Hogendoorn, legt tijdelijk zijn functie neer na berichtgeving van Omroep West en Follow the Money. Een woordvoerder van het Leids Universitair Medisch Centrum bevestigt dat. Uit de berichtgeving bleek onder meer dat hij wist van fraude met Europese onderzoeksubsidies, maar daar niets aan deed. Het LUMC gaat nader onderzoek doen.

ANP

Follow the Money en Omroep West spraken met diverse oud-promovendi van het LUMC en hebben een intern veiligheidsrapport uit 2019 in handen. Daaruit werd duidelijk dat Percuros BV, een subsidiebureau waarvan het ziekenhuis gebruik maakte bij de aanvraag van grote internationale onderzoeksprojecten, „bewust fraudeert om persoonlijk financieel gewin te behalen”.

Een klokkenluider trok in het voorjaar van 2022 aan de bel nadat ze in december 2021 onder meer met Hogendoorn een gesprek had gehad over haar ontslag uit een met Europees geld gefinancierd project, zo melden Omroep West en Follow the Money.

Hogendoorn laat in een reactie weten dat bij het nagaan van de vragen die journalisten van Follow the Money en Omroep West gesteld hadden „over dit voorjaar geconstateerde ernstige onregelmatigheden bij Europese programma’s”, bleek dat hij eind december 2021 een signaal had gemist dat „bij nader inzien, een aanwijzing had kunnen zijn voor deze onregelmatigheden”. „Ik realiseer me dat dit beeld mij in mijn functioneren kan hinderen en schadelijk kan zijn voor de reputatie van het LUMC zolang dit niet objectief is weerlegd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer