Kabinet wil sociale en juridische positie sekswerkers verbeteren
De sociale en juridische positie van sekswerkers wordt verbeterd, meldt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Justitie en Veiligheid) vrijdag. Dit is nodig omdat sekswerkers door vooroordelen over het werk vaak niet behandeld worden zoals andere werkenden, aldus de staatssecretaris. Een plan van aanpak is, mede namens minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, naar de Tweede Kamer gestuurd. De beide bewindspersonen stellen dat de aanpak is ontwikkeld „in nauwe samenwerking met de seksbranche”.
Voorbeeld van problemen waar sekswerkers tegenaan lopen is dat ze vaak geen zakelijke bankrekening kunnen openen wegens het risico op witwassen. Ook verzekeringen afsluiten is niet vanzelfsprekend. „Met de aanpak zijn sekswerkers, banken en verzekeraars bij elkaar gebracht om afspraken te maken over het openen van zakelijke bankrekeningen en verzekeringen voor sekswerkers”, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid in een persbericht.
Een ander aspect van de aanpak is dat vooroordelen bij zorgverleners over sekswerkers moet worden weggenomen. Het komt geregeld voor dat artsen zonder aanleiding sekswerkers aanmoedigen om te stoppen met het werk. In andere gevallen worden medische klachten onterecht gekoppeld aan het werk. Een online cursus voor zorgverleners moet dit uit de wereld helpen.
Ook voelen sekswerkers zich niet altijd serieus genomen door de politie. Mede hierdoor doet slechts een op de vijf sekswerkers aangifte van geweld tijdens het werk. Hiervoor is een lesmodule ontwikkeld voor agenten in opleiding. De bedoeling is ook dat sekswerkers beter geïnformeerd worden over hun rechten en plichten bij het doen van aangifte. Ook bij gemeenteambtenaren wordt ingezet op het vergroten van kennis over sekswerkers.