Buitenlandnatuurherstelwet

EU sluit voorlopig akkoord over zwaarbevochten natuurherstelwet

Onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de veelbesproken natuurherstelwet. De wet, die het afkalven van de soortenrijkdom in de natuur moet stoppen, scheerde meermaals langs de rand van de afgrond, maar wordt nu zo goed als zeker ingevoerd.

ANP
10 November 2023 06:49Gewijzigd op 10 November 2023 11:38
beeld ANP, Sander Koning
beeld ANP, Sander Koning

De wet bevat bindende doelen en verplichtingen die ervoor moeten zorgen dat tegen 2030 minstens 20 procent van de natuur op land en op zee erbovenop komt. Nog eens twintig jaar later moet dat voor alle natuur gelden waar herstel nodig is. Bestaande natuurgebieden, de zogeheten Natura 2000-gebieden, krijgen de eerste jaren voorrang.

De onderhandelaars die donderdagavond overeenstemming bereikten moeten nog de goedkeuring van de lidstaten en het EU-parlement krijgen. Dat gaat zelden nog mis, maar de natuurherstelwet riep eerder veel en uitgesproken weerstand op. Nederland bijvoorbeeld weigerde de wet tot dusver te steunen, uit angst dat die bouwen en boeren verder zou bemoeilijken. In het Europees Parlement keerden de Europese christendemocraten, de grootste fractie, zich ertegen, waardoor er maar ternauwernood genoeg steun was.

Het oorspronkelijke voorstel van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans is om genoeg steun te vinden danig afgezwakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor het verbod om natuur te laten verslechteren. De onderhandelaars hebben nu afgesproken dat EU-landen niet verplicht wordt om verslechtering te voorkomen, maar alleen om zich daarvoor in te spannen.

Ze bouwen ook een noodrem in. De natuurherstelopdrachten voor boerenland kunnen voor een jaar worden opgeschort als bijvoorbeeld door onvoorziene slechte oogsten de voedselvoorziening in de knel raakt. In 2033 wordt de weerslag van de wet op de Europese landbouw en de economie sowieso nog eens bekeken.

Het is nog de vraag of de christendemocratische EVP het bereikte, volgens haar „sterk gewijzigde”, compromis nu wel steunt. „De EVP zal de uitkomst van de onderhandelingen van vandaag nu ernstig tegen het licht houden”, laten de christendemocraten weten. Het is de bedoeling dat het parlement en de lidstaten nog voor Kerst stemmen over definitieve goedkeuring.

Het overgrote deel van de natuur in Europa is er beroerd aan toe. Dat hindert ook de strijd tegen klimaatverandering en het verbouwen van voedsel. Bijvoorbeeld omdat verdrogende moerassen CO2 loslaten en omdat er geen bijen meer zijn om gewassen te bestuiven.

Meer over
Natuurherstelwet

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer