Afrika Museum Berg en Dal, nu Wereldmuseum, eind november dicht
Het Afrika Museum in het Gelderse Berg en Dal, dat sinds kort Wereldmuseum Berg en Dal heet, gaat op 27 november dicht. Het bestuur van het Wereldmuseum maakte dat donderdag bekend, terwijl de rechter vrijdag nog uitspraak moet doen over een sluitingsdatum. Er sleept al jaren een conflict tussen de museumdirectie en de katholieke Congregatie van de Heilige Geest, eigenaar van de gebouwen en het uitgestrekte terrein.
De Congregatie van de Heilige Geest liet vorig jaar weten dat de huur per 1 januari 2025 niet verlengd zou worden. De reden daarvoor is niet precies bekend. De paters zouden het vastgoed willen verkopen om een oudedagsvoorziening voor zichzelf te regelen. Er was ook een conflict over de richting die de museumdirectie is ingeslagen en er is onenigheid over het eigendom van de omvangrijke collectie. Ook daarover moet de rechter nog een uitspraak doen, maar die volgt pas later.
De congregatie richtte het Afrika Museum in 1954 op als missiemuseum. Er waren spullen te zien die paters kregen of meenamen uit Afrikaanse landen. Pas tegen het eind van de vorige eeuw veranderde het perspectief van het museum en werd er ook steeds meer hedendaagse Afrikaanse kunst aangekocht en geëxposeerd. In 2019 onderging het museum een ingrijpende renovatie. Sindsdien was het museum een platform voor het hedendaagse Afrikaanse continent met drukbezochte tentoonstellingen.
In 2014 fuseerden het Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden) en het Afrika Museum. In 2017 kwam Wereldmuseum Rotterdam erbij. De vier musea heten sinds oktober allemaal Wereldmuseum met hun plaatsnaam erachter. Op 26 november loopt de huidige tentoonstelling in Berg en Dal af. Het Wereldmuseum wil nu duidelijkheid scheppen voor het personeel, dat vanaf 1 december een sociaal plan heeft. De congregatie wil dat het museum geopend blijft tot eind 2024 om verval te voorkomen. Als de rechter de paters vrijdag gelijk geeft, zal het bestuur van het museum zich beraden, aldus een woordvoerster. Het Wereldmuseum Berg en Dal wil op termijn graag een nieuwe plek in de regio Nijmegen hebben.