CPB: uitgaven aan zorg nemen bij alle partijen toe
Bij alle partijen waarvan het verkiezingsprogramma is doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB) stijgen de kosten voor zorg, zo blijkt woensdag. GroenLinks-PvdA wil die het meeste laten stijgen ten opzichte van het huidige beleid, namelijk met 17,6 miljard euro daarbovenop.
Ook Volt, het CDA en ChristenUnie willen flink de portemonnee trekken voor zorg met respectievelijk verhogingen ten opzichte van het huidige beleid van 15,3 miljard euro, 14,1 miljard euro en 14 miljard euro. Erna volgen D66 (13,2 miljard euro) en VVD, JA21 en SGP met alle drie 12,8 miljard euro.
GroenLinks-PvdA wil het verplichte eigen risico in de zorg verlagen met 100 euro per persoon. VVD, D66 en de ChristenUnie zijn voornemens het eigen risico te bevriezen op het niveau uit 2024, dat eerder al werd vastgesteld.
GroenLinks-PvdA, de ChristenUnie en Volt willen het basispakket in de Zorgverzekeringswet (Zvw) uitbreiden. De eerste twee partijen met anticonceptie en tandheelkundige zorg. Dat laatste wil ChristenUnie eveneens in het pakket. De VVD wil de inhoud ervan juist bevriezen, „zodat dit pakket niet langer automatisch meegroeit met de stand van de wetenschap en praktijk”, aldus het CPB.
Verder pleit GroenLinks-PvdA nog voor een loonsverhoging voor zorgmedewerkers, een pakket met een waarde van in totaal 0,6 miljard euro. D66 en SGP willen hetzelfde, maar dan ter waarde van respectievelijk 0,5 en 0,2 miljard euro. D66 en ChristenUnie pleiten voor de invoering van een eigen bijdrage voor wijkverpleegkundige zorg.
Verschillende andere partijen, onder meer de NSC van Pieter Omtzigt, de SP, PVV, Partij voor de Dieren en DENK hebben om verschillende redenen hun plannen niet laten doorrekenen door het CPB. Eerder woensdag liet BBB-leider Caroline van der Plas weten dat de partij het programma van haar partij zelf zal laten doorrekenen en binnenkort de uitkomsten deelt.