Buitenland

„Geen Sudanezen voor buitenlandse rechter”

Sudan zal niet toestaan dat zijn burgers in het buitenland worden berecht. Dit heeft vice-president Taha gezegd, aldus de Sudanese pers zaterdag. De uitspraak volgt op een aanbeveling van een VN-commissie om verdachten van oorlogsmisdaden in Darfur te laten berechten door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Buitenlandredactie
7 February 2005 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:12

„De Sudanese regering is ertegen dat een Sudanese functionaris of een gewone burger die betrokken is bij de gebeurtenissen in Darfur, buiten het land wordt berecht”, aldus Taba. „De regering is in staat voor gerechtigheid in Darfur te zorgen”, aldus Taha.

De bijlage van het rapport van de commissie-Cassese met namen van mogelijke verdachten is nog vertrouwelijk. Volgens de onafhankelijke krant Al-Ayam staan er 51 Sudanezen op, onder wie tien vertegenwoordigers van de centrale regering in Khartoem, zeventien regionale hoogwaardigheidsbekleders uit Darfur, veertien leden van de Arabische Janjaweed-milities en zeven van de zwarte opstandelingen.

Volgens de krant zijn de aanklachten het voorbereiden van en het assistentie verlenen bij internationale misdrijven. Er is sprake van onder meer moord, marteling en het platbranden van dorpen.

Volgens VN-gezant voor Sudan Pronk zal het vredesakkoord voor de burgeroorlog in Zuid- Sudan alleen standhouden als ook het conflict in Darfur wordt opgelost. Dat zei Pronk vrijdag.

Pronk heeft het hoogste orgaan van de Verenigde Naties het advies gegeven in te stemmen met het verzoek van secretaris-generaal Kofi Annan om een vredesmacht van ruim 10.000 VN-militairen naar Zuid-Sudan te sturen om toe te zien op naleving van het vredesakkoord in dat gebied. Pronk herhaalde vrijdag dat het conflict in Darfur nog lang niet ten einde is en dat de Sudanese regering haar beloftes heeft gebroken om de rust in de oostelijke regio te herstellen.

Volgens de Nederlandse ex-minister is het geweld wel verminderd de afgelopen maanden, maar is van een aanvaardbare situatie nog steeds geen sprake. In Darfur zijn zeker 70.000 mensen gedood en ongeveer twee miljoen op de vlucht geslagen. In april en november zijn deelakkoorden gesloten om tot een bestand te komen, maar in de praktijk gaat het geweld gewooon door, aldus Pronk. De VN-Veiligheidsraad praat volgende week over sancties tegen Sudan in verband met de situatie in Darfur.

Pronk was twee weken terug in Zuid-Sudan om de implementatie van het akkoord daar te bespreken met de rebellen en de regering. Het is de bedoeling dat een vredesmacht van de VN en de Afrikaanse Unie de komende maanden in Zuid-Sudan de vrede gaat bewaren. Het vredesakkoord voorziet in een gezamenlijk bestuur over de zuidelijke regio’s voor de komende zes jaar, gevolgd door een referendum over onafhankelijkheid.

In april wordt in de Noorse hoofdstad Oslo een internationale donorconferentie voor Sudan gehouden. Volgens Pronk zal de bereidheid van de internationale gemeenschap om het land financieel te ondersteunen grotendeels afhangen van de loop van het conflict in Darfur. Als de komende maanden geen vorderingen worden geboekt bij het verminderen van het geweld daar zal ook de steun voor de wederopbouw van Zuid-Sudan uitblijven, waarschuwde Pronk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer