Binnenland

Friese oppositie voelt zich buitenspel gezet door nieuwe coalitie

De oppositiepartijen in de Provinciale Staten van Friesland voelen zich buitenspel gezet door het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. In de begroting voor 2024, die woensdag wordt besproken in de Staten, heeft het college ruim 25 miljoen euro gereserveerd om naar eigen inzicht ambities uit het coalitieakkoord te realiseren. Hier zijn echter nog geen concrete doelen aan gekoppeld, tot onvrede van vrijwel de volledige oppositie.

ANP
7 November 2023 15:12Gewijzigd op 7 November 2023 15:40

PvdA, VVD, GroenLinks, PVV, SP, Partij voor de Dieren, D66, JA21 en Provinciaal Belang Fryslân kondigen daarom aan woensdag een amendement in te dienen, een wijzigingsvoorstel bij de begroting. De negen partijen willen dat het college van Gedeputeerde Staten niet zelfstandig beslist waar het geld naartoe gaat, maar dat de Provinciale Staten hier in alle gevallen hun oordeel over mogen geven. De coalitie in Friesland bestaat uit BBB, CDA, de Fryske Nasjonale Partij (FNP) en ChristenUnie.

„Als het provinciebestuur het geld van de Friezen uit wil geven, moeten de vertegenwoordigers van de Friezen daar eerst wat over te zeggen hebben gehad”, staat in een gezamenlijk persbericht. „Die fundamentele afspraak mag niet afgebroken worden.”

Volgens Statenlid Klaas Zwart van PvdA, de grootste oppositiepartij met vijf zetels, gaat het om een principiële kwestie. „Het college heeft voor die 25 miljoen euro geen verantwoording gegeven en daar ook geen mandaat voor. Als ze iets willen, moeten ze dat voorleggen aan Provinciale Staten.”

Volgens de oppositie is vorig jaar afgesproken dat er pas geld beschikbaar komt als duidelijk is waar dat aan wordt uitgegeven. „Ondanks dat veel partijen die daar eerder voor waren nog steeds in de Staten en zelfs in de coalitie zitten, lijkt de coalitie nu het proces op zijn kop te zetten. Het college krijgt een vrijbrief om te bedenken wat ze met het geld gaat doen. Zonder dat de Staten er ook maar met een woord over hebben gesproken of doelen hebben vastgesteld. Dit past niet in de manier waarop onze democratie is ingericht.”

Als het wijzigingsvoorstel woensdag niet wordt aangenomen, is de kans volgens Zwart groot dat de oppositiepartijen tegen de begroting stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer