Israël bevestigt aanval op ambulances in Gazastrook
Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen in Israël na de aanval van Hamas op Israël op zaterdag 7 oktober.
Advertentie
Het Palestijnse gezondheidsministerie zegt dat door een Israëlische aanval op een ambulance bij een ziekenhuis in de Gazastrook dertien mensen zijn gedood. Ook raakten er 26 mensen gewond.
Israël bevestigde de aanval te hebben uitgevoerd. Volgens de Israëlische krijgsmacht gebruikte Hamas de ambulance om strijders en wapens te vervoeren. Volgens Palestijnse autoriteiten werden de ambulances gebruikt om zwaargewonde Palestijnen naar de grensovergang met Egypte bij Rafah te vervoeren.
Israël bevestigt dat het Palestijnse ambulances in de Gazastrook onder vuur heeft genomen. Volgens de Israëlische krijgsmacht werden de ambulances door een eenheid van Hamas gebruikt. Door de aanval zou een aantal Hamasstrijders zijn gedood, stelt de krijgsmacht.
Eerder zeiden Palestijnse autoriteiten dat er veel doden zouden zijn gevallen door de aanval. De aanval zou hebben plaatsgevonden bij het Al Shifa ziekenhuis. Exacte aantallen worden nog niet genoemd, maar een verslaggever van het Franse persbureau AFP sprak van meerdere lichamen die bij een beschadigde ambulance lagen.
De ambulances werden volgens de autoriteiten gebruikt om zwaargewonde Palestijnen te vervoeren naar de grensovergang met Egypte bij Rafah.
De Franse president Emmanuel Macron heeft een top aangekondigd over de humanitaire situatie in de Gazastrook. „De strijd tegen terrorisme rechtvaardigt niet dat burgers worden opgeofferd”, stelde Macron. De top zal 9 november plaatsvinden in Parijs.
Het Britse persbureau Reuters stelt op basis van diplomatieke bronnen dat de Palestijnse Autoriteit wordt uitgenodigd voor de top, maar Israël niet. De top zal zich volgens de bronnen onder andere buigen over noodhulpverlening, het herstellen van de toevoer van water, voedsel en brandstof aan de Gazastrook en gewonden uit de Gazastrook halen.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt nog geen brandstofleveringen aan de Gazastrook toe te staan. Netanyahu zei dit na een ontmoeting met de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken die er bij de Israëlische premier op had aangedrongen dat wel toe te staan.
De Gazastrook ontvangt sinds kort noodhulp over de grens tussen Egypte en het Palestijnse gebied. Tot die tijd kwamen er geen water, voedsel en brandstof het gebied binnen. Brandstof maakt de oversteek van Egypte naar de Gazastrook nog niet, omdat Israël vreest dat die in de handen zou komen van Hamas die het zou gebruiken in de strijd tegen Israël. Voor Palestijnse burgers is brandstof nodig voor de generatoren die ziekenhuizen gebruiken om medische hulp te kunnen verlenen.
Functionarissen van Hamas zeggen dat er veel doden zijn gevallen door een Israëlische aanval op een konvooi van ambulances in de Gazastrook. Om hoeveel doden het zou gaan, werd niet duidelijk.
De aanval zou hebben plaatsgevonden bij het Al Shifa ziekenhuis. Volgens een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al Jazeera is dat het grootste ziekenhuis in de Gazastrook. Een verslaggever van het Franse persbureau AFP zag meerdere lichamen liggen bij een beschadigde ambulance.
Het konvooi van ambulances zou gewonde Palestijnen vervoeren naar de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte bij Rafah. Het Palestijnse gezondheidsministerie meldt dat er tussen de vijftien en twintig zwaargewonden in de ambulances werden vervoerd.
Israël zegt onderzoek te doen naar het voorval naar aanleiding van de berichten.
Amerikaanse drones zoeken naar gijzelaars in handen van de Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook. Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde de inzet van onbewapende drones boven het Palestijnse gebied als bijdrage aan de inspanningen de gijzelaars terug te vinden.
Het Pentagon zegt Israël ook op andere manieren te helpen bij de zoektocht. De inzet van de drones begon nadat Hamas op 7 oktober Israël was binnengevallen en mensen daar had versleept naar de Gazastrook.
Israël dringt er bij haar inwoners op aan om reizen naar het buitenland te vermijden. De Nationale Veiligheidsraad spreekt van een „significante” toename in antisemitisme en „levensbedreigende gewelddadige aanvallen” tegen Israëliërs en Joden. Israëlische burgers wordt gevraagd om nog eens na te denken of hun reizen wel noodzakelijk zijn.
Het aantal antisemitische incidenten is wereldwijd toegenomen sinds de oorlog tussen Israël en Hamas begon. Ook het aantal aanvallen tegen moslims nam sinds 7 oktober toe, onder meer in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
De Amerikaanse regering heeft er bij de Israëlische regering op aangedrongen dat er meer gedaan wordt om Palestijnen te beschermen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat Israël dat wel wil, maar dat het tot nu toe ontoereikend is gebleken. Hij sprak over burgerdoden door Israëlische aanvallen en humanitaire steun in de vorm van voedsel, water en brandstof.
„We hebben Israël advies gegeven dat alleen de beste vrienden kunnen geven over het minimaliseren van burgerdoden terwijl nog steeds de doelen worden bereikt, namelijk terroristen van Hamas en hun infrastructuur van geweld opsporen en uitschakelen”, zei Blinken op een persconferentie tijdens zijn bezoek aan Israël waar hij onder meer sprak met premier Benjamin Netanyahu.
De Amerikaanse minister heeft het verder onder meer gehad over het vertrek van buitenlanders uit Gaza en de toevoer van brandstof, waar onder meer de ziekenhuizen in Gaza grote behoefte aan hebben. Blinken heeft ook benadrukt dat burgers niet alleen beschermd moeten worden op de Gazastrook, maar ook op de Westelijke Jordaanoever.
Gevechtspauzes waren een „belangrijk onderwerp” deze vrijdag, zei Blinken. Hoe en wanneer die er komen, kon hij nog niet zeggen. „We zijn overeengekomen dat onze teams in overleg blijven over praktische oplossingen.” Uiteindelijk zou een tweestatenoplossing, met zelfbestuur volgens Blinken voor zowel Israël als de Palestijnen, een pad naar de vrede kunnen blijken.
Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese militie Hezbollah, heeft voor het eerst een toespraak gehouden over de oorlog tussen Hamas en Israël. Hij noemde de aanval van Hamas op 7 oktober „glorieus” en zei dat de operatie „100 procent Palestijns” was. Volgens Nasrallah waren andere groeperingen in het Midden-Oosten van tevoren niet op de hoogte.
Nasrallah bedankte ook Iraakse en Jemenitische strijders die nu betrokken zijn bij „de heilige oorlog”. Hij wenste de inwoners van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever „geduld, standvastigheid en vastberadenheid” toe.
De aanval van Hamas heeft volgens de Hezbollah-leider „de kwetsbaarheid en zwakheid van Israël blootgelegd”. Volgens Nasrallah was er voor Hamas geen andere optie dan de aanval. „De andere optie is stilte, wachten op meer onderdrukking en meer doden,” zei hij. Hij noemde de beslissing van Hamas daarom „wijs, moedig, verstandig en al deze offers waard”.
Nasrallah haalde ook uit naar de bondgenoten van Israël. Hij noemde de Verenigde Staten „volledig verantwoordelijk” voor de oorlog in Gaza en zei dat de VS de prijs moeten betalen voor de Israëlische aanvallen.
Advertentie
Er vloeit weer gas vanuit Israël naar Egypte. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De export van Israëlisch gas naar het Noord-Afrikaanse land lag tijdelijk stil door de oorlog met Hamas.
In Egypte wordt Israëlisch gas omgezet in vloeibaar aardgas (lng) bestemd voor de Europese en Turkse markt. De Europese gasprijs liep eerder flink op door de zorgen over de aanvoer van gas uit het Midden-Oosten. Daarna daalde die weer, omdat de impact op de Europese markt vooralsnog beperkt lijkt. De Egyptische lng-export naar de Europese en Turkse markt is goed voor 5 procent van het totale aanbod in beide markten.
Egypte importeerde afgelopen week geen gas, waarmee elektriciteit kan worden opgewekt. Daardoor nam het aantal stroomstoringen in het land toe. Inmiddels stroomt er wel weer gas naar het land, maar nog steeds minder dan normaal. Het land heeft de elektriciteit nu extra nodig voor koeling, omdat het ongebruikelijk warm is in Egypte.
Raketlanceringen vanuit Gaza weten maar matig de krantenkoppen te halen. We snappen het, te weinig bloed, maar dat neemt niet weg dat Israëliërs al wekenlang in angst leven en meerdere keren per dag moeten rennen om in veiligheid te komen.
Onze correspondente in Israël, Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, houdt een dagboek bij vanuit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël. Deel 15.
Lees verder:
Duizenden Palestijnen die vastzaten in Israël zijn volgens de grensautoriteiten in Gaza teruggestuurd. Ze staken de grensovergang Karem Abu Salem in Zuid-Gaza over, die normaal alleen gebruikt wordt voor vracht.
Israël kondigde donderdagavond aan dat de werkers niet konden blijven. „Israël verbreekt alle contact met Gaza. Er zullen geen Palestijnse werkers uit Gaza meer zijn”, aldus het kabinet. Medewerkers die bij het uitbreken van de oorlog al in Israël verbleven, worden dus ook teruggestuurd.
Hoeveel Gazanen in Israël waren voor werk, is niet bekend. De Israëlische overheidsorganisatie COGAT zei dat zo’n 18.500 inwoners van Gaza een werkvergunning hebben voor Israël.
Hisham Adwan, het hoofd van de grensautoriteit van Gaza, zegt tegen persbureau AFP dat de werkers vastzaten in Israël en nu „teruggebracht” zijn.
De Verenigde Naties hebben zeker 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) nodig voor noodhulp aan Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Volgens het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) hebben 2,7 miljoen mensen hulp nodig.
Enige dagen na het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas zei OCHA al dat het 294 miljoen dollar nodig had voor noodhulp. „De situatie is sindsdien steeds uitzichtlozer geworden”, aldus de organisatie. Volgens OCHA hebben alle inwoners van Gaza steun nodig, plus een half miljoen mensen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.
Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn volgens de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) bijna vijftig van haar gebouwen getroffen. Sommige werden direct geraakt bij bombardementen. Ook scholen van de hulporganisatie en gebouwen die als opvang worden gebruikt, blijven niet gespaard.
In die scholen en opvanglocaties verblijven volgens de UNRWA zo’n 700.000 mensen. UNRWA-topman Philippe Lazzarini zei donderdagavond bij nieuwszender CNN dat in de uren daarvoor drie VN-scholen in Gaza zijn aangevallen. Zeker twintig mensen zouden zijn omgekomen. Er verbleven volgens Lazzarini op dat moment duizenden mensen in de scholen.
De Ierse premier Leo Varadkar heeft kritiek geuit op de manier waarop Israël aanvallen uitvoert op de Gazastrook. „Wat ik op dit moment zie gebeuren is niet zomaar zelfverdediging. Het ziet eruit als, doet denken aan iets dat meer in de richting van wraak gaat”, zei hij tegen journalisten, meldt de Ierse publieke omroep RTE.
De Ierse premier is al sinds het begin van de oorlog, een kleine maand geleden, een van de meest uitgesproken critici van het optreden van Israël. „Ik ben sterk van mening, net als iedere staat, dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen, om achter Hamas aan te gaan zodat ze dit niet nog eens doen”, aldus de premier, die in Ierland de Taoiseach heet. Toch vindt hij dat Israël daarin nu te ver gaat.
Of Israël wat Ierland betreft oorlogsmisdaden heeft gepleegd, wilde Varadkar desgevraagd niet zeggen. Dat is niet aan hem, zo zei hij. De Israëlische ambassade in Ierland heeft in reactie op de uitspraken van de premier gezegd dat Israël zich aan de internationale wetgeving houdt.
Het Anne Frank Huis wordt een zogeheten bijzonder stembureau in Amsterdam, heeft burgemeester Femke Halsema laten weten in een brief aan de gemeenteraad. Mensen kunnen 22 november gratis het Anne Frank Huis bezoeken en daar hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen uitbrengen. „Gelet op de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden is er speciale aandacht voor de veiligheid van dit stembureau”, aldus Halsema.
Een bijzonder stembureau is niet alle uren van de verkiezingsdag geopend, schetst de burgemeester. In het Anne Frank Huis kan tussen 09.00 en 19.00 uur worden gestemd. Op reguliere stembureaus kan dat tot 21.00 uur.
Het Anne Frank Huis is dan voor ander publiek gesloten. „Als in de praktijk blijkt dat er weinig mensen komen stemmen, dan worden wel andere bezoekers toegelaten”, zegt de burgemeester. Ook het Van Goghmuseum en de Westermoskee zijn stembureaus op een bijzondere locatie.
Halsema schrijft verder aan de gemeenteraad dat alle voorbereidingen tot nu toe voorspoedig verlopen. „Er mogen 598.610 Amsterdammers hun stem uitbrengen op een van de toegelaten partijen. We hebben 700.000 stembiljetten besteld en gaan ervan uit dat ieder stembureau 1200 stemmers aankan.” In totaal zijn in de stad 496 stembureaus op 373 locaties.
De Russische huurlingengroep Wagner zou van plan zijn Hezbollah, de Libanese militie die Hamas steunt, te voorzien van een luchtverdedigingssysteem. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van Amerikaanse functionarissen. Washington zou nog niet bevestigd hebben dat het verdedigingssysteem is verstuurd, maar zegt de gesprekken tussen Wagner en Hezbollah in de gaten te houden.
Het gaat volgens The Wall Street Journal om een SA-22 systeem, dat luchtdoelraketten en luchtafweergeschut gebruikt om vliegtuigen te onderscheppen. Het materieel zou via Syrië geleverd worden. Zowel Hezbollah als Wagner is aanwezig in dat land. Volgens CNN heeft de Syrische president Bashar al-Assad ingestemd met de levering aan Hezbollah.
Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn er regelmatig aanvallen over en weer tussen Israël en Hezbollah op de grens met Libanon. De leider van Hezbollah houdt naar verwachting vrijdag een toespraak waarin hij voor het eerst over het opgelaaide conflict zal spreken.
Acht Palestijnen zijn afgelopen nacht op de Westelijke Jordaanoever gedood, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen bij de Palestijnse medische diensten. Dat gebeurde bij verschillende incidenten. Een van de slachtoffers zou zijn bezweken aan verwondingen van een eerder incident.
Volgens nieuwszender Al Jazeera vielen zeker vier dodelijke slachtoffers en twaalf gewonden bij een Israëlische inval in een vluchtelingenkamp bij de noordelijke stad Jenin. Ook bij andere vluchtelingenkampen op de Westoever zouden mensen zijn gedood.
Sinds de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober zijn op de Westelijke Jordaanoever meer dan honderd mensen gedood bij botsingen met Israëlische troepen of kolonisten.
In de oorlog tegen de Palestijnse Hamasbeweging in de Gazastrook hebben de Israëlische strijdkrachten Gaza-Stad omsingeld, meldde een legerwoordvoerder donderdag. Israël beschouwt de stad als het centrum van de „terreurorganisatie” en wil er alle verzetshaarden uitschakelen.
De Amerikaanse minister Antony Blinken is aangekomen in Israël waar hij wil praten over „concrete stappen” om burgerslachtoffers te voorkomen. De VS willen een gevechtspauze om humanitaire hulp te kunnen verlenen.
„Als ik een Palestijns kind zie, een jongen, een meisje, dat uit het puin van een ingestort gebouw getrokken wordt, voelt dat als net zo’n stomp in mijn maag als wanneer het gaat om een kind in Israël of ergens anders”, zei Blinken tegen verslaggevers die met hem meereisden naar het Midden-Oosten. „Dus dit is iets waar we op zullen moeten reageren, en dat zullen we doen.”
Donderdag zei de Amerikaanse president Joe Biden dat de VS vinden dat de aanvallen tijdelijk opgeschort moeten worden. „Ik denk dat we een pauze nodig hebben”, zei hij. Zijn woordvoerder voegde daar later aan toe dat de regering pleit voor een „tijdelijke, lokale en gerichte” humanitaire pauze om hulp Gaza in te laten en mensen het gebied te laten verlaten.
De Verenigde Arabische Emiraten hebben vrijdag gewaarschuwd voor het „reële” risico dat de oorlog tussen Israël en Hamas overslaat naar andere gebieden in de regio. Noura al Kaabi van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat de VAE daarom „onophoudelijk” werken aan een humanitair staakt-het-vuren.
„Terwijl we ons blijven inzetten om deze oorlog te stoppen, kunnen we niet voorbijgaan aan de bredere context en de noodzaak om de temperatuur in de regio, die het kookpunt nadert, te verlagen,” aldus Al Kaabi op een beleidscongres in de hoofdstad Abu Dhabi. „Het risico op een regionale uitloop en verdere escalatie is reëel, net zoals het risico dat extremistische groeperingen misbruik maken van de situatie om ideologieën uit te dragen die ons in een geweldsspiraal houden.”
De VAE tekenden in 2020 de Abraham-akkoorden, een reeks afspraken die Israël maakte met landen in de regio om de betrekkingen te normaliseren. De Emiraten zien groepen als Hamas als een bedreiging voor het Midden-Oosten, maar hebben de aanvallen van Israël op de Gazastrook veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring met onder meer Bahrein, Saudi-Arabië, Qatar, Koeweit, Egypte en Marokko stelden de VAE eind vorige maand dat Israëls recht op zelfverdediging niet het recht geeft om internationale wetgeving te overtreden en de „legitieme rechten van het Palestijnse volk” te negeren.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken begint aan zijn derde bezoek aan Israël in een maand tijd. Hij spreekt er onder meer met premier Benjamin Netanyahu. Volgens een woordvoerder van het ministerie zal hij zijn steun uitspreken voor het land, maar ook aandringen op het voorkomen van meer burgerslachtoffers. De laatste weken komen vooral veel burgers om in Gaza, waar Israël bombardementen en grondoperaties uitvoert.
„Hij zal opnieuw de steun van de VS uitspreken voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen volgens het internationale humanitaire recht”, zei Blinkens woordvoerder. Die benadrukt dat de buitenlandminister het ook wil hebben over maatregelen om het aantal burgerslachtoffers te minimaliseren en over het verlenen van humanitaire hulp.
Israël heeft van een groot aantal landen en verschillende organen van de Verenigde Naties kritiek gekregen omdat er onvoldoende gebeurt om burgerdoden te voorkomen. Toch heeft de regering van de Amerikaanse president Joe Biden zich onvoorwaardelijk achter Israël geschaard.
Na zijn bezoek aan Israël gaat Blinken ook nog naar Jordanië. Hij reist vanuit het Midden-Oosten door naar Japan, Zuid-Korea en India.
Israël gaat Gazaanse arbeidskrachten die in het land werken, uitzetten naar de Gazastrook. „Israël verbreekt al het contact met Gaza. Er zullen geen Palestijnse arbeiders uit Gaza meer zijn. De werkers die in Israël waren op de dag waarop de oorlog uitbrak, worden teruggebracht naar Gaza”, aldus een kabinetsverklaring.
Volgens COGAT, het Israëlische orgaan dat verantwoordelijk is voor Palestijnse burgerzaken, hadden ongeveer 18.500 Gazanen een werkvergunning voor Israël toen de oorlog tussen Hamas en Israël begon.
Hoeveel mensen daarvan zich op dat moment ook daadwerkelijk in Israël bevonden, wordt uit die cijfers niet duidelijk. De Israëlische autoriteiten maakten in de mededeling ook niet bekend hoeveel mensen zij van plan zijn terug te sturen naar de Gazastrook.
Een inwoner van Almere is donderdag noodgedwongen door zijn familie achtergelaten bij de grensovergang met Egypte. De man stond niet op de lijst van de Palestijnse grensautoriteiten en mocht dus niet de grensovergang passeren. Het is niet duidelijk waar de Nederlander nu verblijft. Vermoedelijk is hij bij de grens gebleven in afwachting van beter nieuws, zo laat zijn familie verontrust aan het AD weten.
Het gaat om de familie van Ahmed Hussein (29) uit het Brabantse Best. Eind september stapte hij samen met vijf gezinsleden én een neef in het vliegtuig naar Egypte. De jongste zoon Ahmed (29) zou op zaterdag 7 oktober in Gaza trouwen en zijn vrouw later die maand eindelijk mee naar Nederland nemen. Zover kwam het niet. Uitgerekend op de dag van de geplande bruiloft werd het gezin wakker met het nieuws dat Hamas en Israël in oorlog waren.
Donderdag kregen ze dan eindelijk te horen dat ze zichzelf in veiligheid konden brengen door de oversteek naar Egypte te maken. Ahmed (uit Best), zijn broers Tamer (uit Almere), Wael (uit Gorinchem) en Hussam (uit Uithoorn), hun ouders Mahmoud en Fatma (uit Best) stonden allemaal op de lijst en mochten de grens over. Maar neef Abed (uit Almere) stond niet op de lijst en moest alleen achterblijven.
De 18-jarige Israëlische Ofir Engel is één van de 240 gegijzelden in de oorlog met Hamas. Recent kreeg hij versneld de Nederlandse nationaliteit. Midden-Oostenredacteur Richard Donk spreekt met Ofirs opa, Yucha Engel, over de gebeurtenissen op 7 oktober en daarna.
De oorlog tussen Israël en Hamas is inmiddels bijna een maand bezig. In Lunteren organiseerde het RD donderdagavond een RDactueel LIVE-avond.
Tijdens de avond kwamen diverse vragen over de oorlog aan bod. Hoe zal het conflict zich ontwikkelen? Welke gevaren liggen op de loer als het geweld naar de regio overslaat? En is er nog enig zicht op een oplossing als de wapens zwijgen? Kijk de uitzending terug:
Het liveblog van donderdag is terug te lezen via deze link.
Advertentie