G7: geen doorbraak over schuldsanering Derde Wereld
De ministers van Financiën van de zeven rijkste industrielanden (G7) hebben zaterdag geen harde besluiten genomen over het geheel of gedeeltelijk schrappen van schulden van arme landen.
Tijdens een vergadering in Londen spraken de bewindslieden wel de bereidheid uit om schulden van de armste landen „tot 100 procent" te schrappen, zei de Britse minister van Financiën Brown. Hij repte van een „doorbraak", omdat de G7 nooit eerder een dergelijke bereidheid heeft getoond.
De schuldenlast van de arme landen is een van de belangrijkste agendapunten van Groot–Brittannië, momenteel voorzitter van de G7. Brown presenteerde eerder een ambitieus plan voor armoedebestrijding in de wereld. De G7 wil nu eerst nadere studies per land uitvoeren, voordat er een „werkprogramma" over schuldsanering kan worden opgesteld.
Nadere besluiten moeten nu vallen tijdens een top van de G7 en Rusland deze zomer in Schotland. Daar zijn dan ook de staatshoofden of regeringsleiders bij. Volgens Britse media zijn er nog tal van struikelblokken. Vooral de Amerikanen zijn terughoudend als het gaat om het volledig schrappen van schulden en bovendien voelen ze weinig voor de Britse plannen om meer ontwikkelingshulp te gaan geven.
De landen die eind december werden getroffen door de zeebeving en de vloedgolven kunnen wel rekenen op coulance van de G7, zoals een tijdelijke stop op de afbetaling van schulden.
De Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot–Brittannië, Frankrijk, Italië en Canada maken deel uit van de G7. Schuift ook Rusland aan, dan gaat de groep door het leven als de G8.