Scheepvaartmuseum komt met tentoonstelling over voedselindustrie
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam opent vrijdag een tentoonstelling over de wereldwijde voedselindustrie. Met grote projecties en foto’s van fotograaf Kadir van Lohuizen wordt een inkijk gegeven in onder meer wereldhavens, verticale landbouwbedrijven en slachterijen.
Met de expositie genaamd Food for Thought wil het museum „bezoekers inzicht geven in de voor velen onbekende wereld die achter ons voedsel schuilgaat”. De foto’s zijn gemaakt in Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Kenia en de Verenigde Staten. „Later dit jaar wordt ook China toegevoegd, als Van Lohuizen dat land heeft kunnen bezoeken.”
De tentoonstelling staat stil bij waar ons voedsel vandaan komt en waar het naartoe gaat. Daarbij is ook aandacht voor de rol van de scheepvaart en van Nederland in dat wereldwijde systeem. Zo wordt er volgens het museum ingegaan op „hoe (maritieme) structuren en machtsverhoudingen van vroeger doorwerken in het heden” en wordt de vraag gesteld hoe een meer gelijkwaardig en duurzaam voedselsysteem eruit ziet.
De tentoonstelling is nog tot en met 9 juni 2024 te bezoeken.