Alleenstaande en oud-student kunnen per 2024 meer lenen voor huis
Alleenstaanden kunnen volgend jaar een hogere hypotheek krijgen dan nu. Dat meldde woonminister Hugo de Jonge woensdag. Daarnaast mag een koper ook meer lenen voor een duurzame woning.
Wie jaarlijks meer dan 28.000 euro verdient, mag volgend jaar 16.000 euro meer lenen voor de aanschaf van een huis. Deze koper krijgt meer ruimte, omdat hij in verhouding lagere vaste lasten heeft dan wanneer hij met iemand zou samenwonen. Dat is tenminste de redenering van onder meer het budgetinstituut Nibud.
De hypotheeknormen worden in meer situaties verder verruimd volgend jaar. Eerder was al aangekondigd dat een koper meer mag lenen voor een duurzaam huis. Vanaf label D en C scheelt dat 5000 euro op de hypotheek. Vervolgens gaat het met stappen van 10.000 euro omhoog, tot en met 50.000 euro extra hypotheek voor een huis met A++++ label én een energieprestatiegarantie voor de komende tien jaar (zie tabel ”Extra leenbedrag per energielabel”). Daar is volgens het budgetinstituut ruimte voor, omdat men in deze woningen lagere energiekosten heeft.
Ook oud-studenten mogen meer lenen voor hun huis. Er wordt niet langer alleen gekeken naar de oorspronkelijke schuld; tussentijdse aflossingen wegen straks zwaarder mee. Een student die een schuld van 25.000 euro in 35 jaar mag terugbetalen met de huidige rente, krijgt ongeveer 4000 euro meer hypotheek bij een rente van 4,5 procent. Had diegene helemaal geen schuld gehad, dan was de hypotheekruimte 23.000 euro groter geweest.
Toch blijft koop voor veel alleenstaanden lastig. Toch blijft koop voor veel alleenstaanden lastig. Bij een modaal salaris van ongeveer 40.000 euro per jaar, krijgt iemand volgens de Hypotheker ruim 160.000 euro hypotheek, bij een vaste rente voor de komende twintig jaar. Volgens huizenwebsite Funda staan er ongeveer 760 woningen voor minder dan 175.000 euro te koop en bijna 2000 woningen goedkoper dan 200.000 euro. Vooral in de Randstad is het aanbod van deze huizen krap. De gemiddelde huizenprijs lag vorig jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek rond de 430.000 euro.
Problemen
Een woordvoerder van De Jonge erkent dat door deze maatregelen de huizenprijzen kunnen stijgen: kopers hebben immers meer te besteden en zullen een hoger bod uitbrengen op woningen. Tegelijkertijd wil het kabinet dat meer huizen worden verduurzaamd. Een ruimere hypotheeknorm daarvoor, draagt daar volgens het kabinet aan bij.
Hoe dan ook, De Jonge wil met de maatregelen meer beweging in de woningmarkt krijgen. Dat is hard nodig, want meer dan de helft van de woningzoekers geeft aan daarbij tegen veel problemen aan te lopen. Dat blijkt uit een onderzoek dat I&O Research uitvoerde in opdracht van de vereniging van woningcorporaties Aedes. Van de mensen die nog bij hun ouders wonen geeft bijna de helft aan niet naar wens te wonen.