Vrijgeven huren start toch in 2006
Minister Dekker van Volkshuisvesting gaat toch al in 2006 een begin maken met het vrijgeven van de huren.
Dat zei de bewindsvrouw vrijdag bij de presentatie van haar aangepaste huurplannen. Donderdag meldden welingelichte bronnen dat de bewindsvrouw de liberalisering van de huursector op verzoek van CDA en D66 zou uitstellen tot 2008.
Het belangrijkste verschil tussen de oorspronkelijke voornemens van Dekker en de aangepaste plannen gaan over de maximale huurverhoging voor woningen die in het overgangsgebied naar de vrije sector zitten. De huur van deze woningen mag maximaal 5,4 procent van de WOZ-waarde bedragen.
Met ingang van 1 juli 2006 zijn er drie huurprijsgebieden: een gereguleerd gebied, een overgangsgebied en een geliberaliseerd gebied.
In het gereguleerd gebied zitten 2,3 miljoen huurwoningen. Dat is driekwart van het totaalaantal huurwoningen. Voor deze groep blijft het Rijk de maximale huur bepalen. De huren van deze woningen mogen maximaal stijgen met de inflatie van het voorafgaande jaar. Dat betekent 1,5 procent in 2005, 1,5 procent in 2006, 2,5 procent in 2007, 2,5 procent in 2008 en 3 procent in 2009.
In het overgangsgebied zitten 600.000 woningen. Dat is eenvijfde van het aantal huurwoningen. Voor deze groep komt een overgangsregime zolang de woningmarkt gespannen is. Dit betekent een gematigde huurstijging plus de inflatie van het voorafgaande jaar. In deze groep mogen de huren stijgen met 2 procent in 2006, met 3 procent in 2007, met 3,5 procent in 2008 en met 4 procent in 2009.
Als er in 2008 voldoende woningen zijn, mogen de huren van deze woningen geleidelijk verder groeien naar het niveau van de vrije markt. De woningcorporaties moeten in de komende jaren dus flink meer woningen bouwen als ze de huren willen verhogen. Als het woningtekort in 2008 niet is teruggelopen van 2,5 naar 1,5 procent, mogen de huren van woningen in het overgangsgebied niet verder omhoog.
In het geliberaliseerde gebied zitten de overige woningen. Die maken 5 procent van het totaalaantal huurwoningen uit. De huur van deze woningen is en blijft geliberaliseerd. Huurder en verhuurder bepalen in onderling overleg de huurprijs.
CDA en VVD reageerden vrijdag tevreden op de aangepaste plannen van Dekker. De christen-democraten zijn blij dat er extra waarborgen in de plannen zijn gekomen. Volgens de VVD is er vrijwel niets veranderd. De overheid zit de corporaties meer achter de broek om extra huizen te bouwen. Dat is volgens de liberalen alleen maar goed.
De Woonbond, de grootste belangenbehartiger van huurders, kritiseert juist dat Dekker haar plannen nauwelijks heeft veranderd. „De huurders wordt zand in de ogen gestrooid”, aldus een woordvoerder. Volgens hem is er geen sprake van een gematigde prijsontwikkeling in het overgangsgebied, maar van onaanvaardbaar hoge huurstijgingen. Voor een woning met een waarde van 250.000 euro bedraagt de huur volgens hem straks 1100 euro.