Jetten „overtuigd” van halen klimaatdoelen
Demissionair klimaatminister Rob Jetten is er „echt van overtuigd” dat de klimaatdoelen gehaald worden, ondanks een waarschuwing van de Raad van State.
Die stelde donderdag dat het „onrealistisch” is dat in 2030 minstens 55 procent minder broeikasgassen worden uitgestoten. Jetten gaf wel toe dat er een „forse opgave” ligt.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft berekend dat door de plannen die tot nu toe zijn gemaakt de uitstoot tegen 2030 met 46 tot 57 procent daalt. Om aan 55 procent te komen, moet dus alles meezitten. De Raad van State vindt dat niet realistisch en gaat liever uit van de ondergrens van de bandbreedte, 46 procent dus.
Jetten kan zich daar niet in vinden. Volgens hem loopt de overheid wel achter en moet die de samenleving „maximaal ondersteunen” in de verduurzaming. Dat houdt niet op in 2030, benadrukt de minister. „We moeten ook na 2030 nog vol door richting het uiteindelijke doel, namelijk een klimaatneutrale samenleving.”
Landbouwsector
Natuur & Milieu toonde zich optimistisch vanwege de berekening van het PBL. Punt is alleen dat momenteel niet alles meezit, zegt Natuur & Milieu ook. Zo „ligt de transitie van de landbouwsector op zijn gat” en is er voorlopig ook nog geen nieuw autobelastingssysteem. Dat moet snel worden opgelost, vindt de milieuorganisatie.
De Raad van State heeft ook kritiek op de „concreetheid” van de klimaatplannen. Zo zou de krapte op het elektriciteitsnet niet snel genoeg worden aangepakt. Volgens Jetten zit oude wetgeving „het tempo soms in de weg” bij de uitbreiding van de energie-infrastructuur, maar de nieuwe Energiewet die volgend jaar wordt behandeld, zou het proces moeten versnellen.
Regie
„Het gaat piepen en kraken en schuren op plekken”, gaf de bewindsman toe. Maar als de overheid meer „de regie” neemt, gaat het volgens hem lukken het elektriciteitsnet te ontlasten.
Ook Natuur & Milieu betoogde donderdag dat een inhaalslag noodzakelijk is, wil het kabinet de klimaatdoelen van 2030 halen. Daarmee wil de organisatie de waarschuwing van de Raad van State over het klimaatbeleid onderstrepen. „Het nieuwe kabinet moet dus alles op alles zetten om de vertraging door de kabinetsval weer in te halen”, stelde de milieuorganisatie.
Sneltreinvaart
De Klimaatcrisis Coalitie vindt dat Nederland „in sneltreinvaart” rechtvaardig beleid moet invoeren. „Vooruitschuiven van heldere politieke keuzes brengt het behalen van de klimaatdoelstellingen in gevaar.” De coalitie is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, FNV, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL, Milieudefensie, DeGoedeZaak en Transnational Institute.
Vakbond FNV vraagt zich wel hardop af hoe het nieuwe kabinet de klimaatdoelen wil uitvoeren. „Er is nog steeds een groot tekort aan vakkrachten”, reageerde FNV-bestuurder Bas van Weegberg. „En een op de twee nieuwe vakkrachten stroomt binnen een paar maanden alweer uit. Dat komt doordat er niet geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van werk.” De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) zei de onzekerheden over het halen van de klimaatdoelen nog te groot te vinden.