Binnenlandeuthanasie

Laatste Wil: maak verstrekken zelfdodingsmiddelen mogelijk

Coöperatie Laatste Wil (CLW) heeft een plan bedacht om mensen zelfdodingsmiddelen te verstrekken. CLW wil een „wetenschappelijk onderzoek” beginnen waaraan 10.000 mensen mee kunnen doen. Zij kunnen dan een zelfdodingsmiddel ontvangen en worden gedurende tien jaar gevolgd. Wettelijk gezien mag dit niet. Daarom moet de politiek dit mogelijk maken, bepleit CLW.

ANP
25 October 2023 16:09Gewijzigd op 25 October 2023 18:27
Een flyer tijdens een ‘Mars voor zelfbeschikking’ eerder dit jaar in Den Bosch. beeld ANP ROB ENGELAAR
Een flyer tijdens een ‘Mars voor zelfbeschikking’ eerder dit jaar in Den Bosch. beeld ANP ROB ENGELAAR

Als mensen zich aanmelden moeten ze dit wel volledig zelfstandig doen, zonder druk vanuit de naaste omgeving. Ook moeten ze wilsbekwaam zijn. Hoe dit precies beoordeeld wordt, is nog onduidelijk, erkent bestuurslid Bert Homan woensdag in Nieuwspoort in Den Haag. „Het is moeilijk om wilsbekwaamheid vast te leggen.” Toch zou er zo’n toets bij aanmelding moeten komen.

Na aanmelding is het vanuit het wetenschappelijk onderzoek de bedoeling dat twee keer per jaar de deelnemers vragenlijsten invullen. „Het is voor te stellen dat we dan peilen of er iets is veranderd ten opzichte van de wilsbekwaamheid”, denkt het bestuurslid. Overigens wil CLW dat alleen mensen boven de 55 jaar zich kunnen aanmelden. „Omdat zij al een zekere mate van levenservaring hebben”, legt Homan die beslissing uit.

Volgens het bestuurslid is het goed om wetenschappelijk onderzoek te doen. „Nu hebben we het alleen over veronderstellingen als het gaat om zelfdoding.” Hij vindt dat er een veilige omgeving moet komen om te zien wat er gebeurt. Er zijn nog geen wetenschappers verbonden aan het idee van CLW.

Ondertussen zegt Homan ook: „Misbruik van het middel uitsluiten, dat kan niet.” Maar hij hoopt wel dat mensen hierdoor geen „gruwelijke middelen” gebruiken om een einde aan hun leven te maken. En als iemand het middel misbruikt om andere mensen te doden, „dan is dat gewoon moord, en dat is sowieso verboden”.

Welk middel wordt aangewezen als zelfdodingsmiddel is nog onduidelijk. „Idealiter is het een middel ontwikkeld door een farmaceut.” Of het uiteindelijk middel X wordt, weet Homan ook niet. Middel X kwam meermaals in het nieuws. Inmiddels zijn meerdere mensen vervolgd voor het verstrekken ervan.

Momenteel is het verboden om mensen te helpen bij zelfdoding. Homan zou willen dat dit onderzoek ervoor zorgt dat naasten aanwezig kunnen zijn bij degene die een zelfdodingsmiddel inneemt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer