Kerk & religiereligieuze geschiedenis

Eerste geloofsmuseum Engeland geopend in Bishop Auckland

In het Britse dorp Bishop Auckland is begin oktober het eerste ”geloofsmuseum” van Engeland geopend. Het museum moet het verhaal vertellen van de religieuze geschiedenis van Engeland.

Redactie kerk
21 October 2023 14:40Gewijzigd op 23 October 2023 09:53
Het geloofsmuseum in Bishop Auckland. beeld The Auckland Project, John Millard
Het geloofsmuseum in Bishop Auckland. beeld The Auckland Project, John Millard

Het geloofsmuseum is onderdeel van ”The Auckland Project”, een collectie van historische gebouwen, tuinen en kunstvoorwerpen in het dorp in Noordoost-Engeland. Bishop Auckland, eens de residentie van de machtige bisschoppen van Durham, raakte de afgelopen tientallen jaren in verval. The Auckland Project is een initiatief van de Londense investeerder Jonathan Ruffer, die nabij het dorp opgroeide , en moet eraan bijdragen dat het dorp weer vitaal wordt.

Het nieuwe geloofsmuseum, dat twee verdiepingen telt, bevat ruim 250 religieuze voorwerpen vanuit Engeland, Schotland en Wales. Daarmee „onderzoekt het de talloze manieren waarop geloof levens en gemeenschappen in heel Groot-Brittannië heeft gevormd”, aldus de website van het museum.

Ring

Een van de objecten is nooit eerder tentoongesteld: de Binchester Ring. De zilveren ring werd ontdekt tijdens een opgraving in 2014 bij het Romeinse fort van Binchester in Bishop Auckland. De carneoolsteen met de inscriptie van een anker en een vis is een zeldzaam vroeg bewijs van het christendom in Groot-Brittannië.

Ook zijn er verschillende objecten uit de tijd van de Reformatie in het museum te zien. Een altaardwaal –een linnen doek over een altaar–, gemaakt van fragmenten van geborduurd blauw fluweel, waarschijnlijk na 1600 gemaakt van gewaden van priesters van vóór de Reformatie, symboliseert inspanningen om het katholieke geloof te behouden. Ook is er een document uit 1535 waarin de jaarinkomens van 160 Engelse kloosters worden vermeld, nadat koning Henry VIII had besloten deze te belasten.

Tyndale

Verder toont het museum een zeldzaam exemplaar van de zestiende-eeuwse Engelse vertaling van het Nieuwe Testament van William Tyndale, een houten preekstoel uit 1760, waarop de methodistische predikant John Wesley heeft gepreekt, muziekinstrumenten uit de muziekinstrumentenfabriek van het Leger des Heils en een dertiende-eeuwse bronzen Bodleiaanse kom, een vroeg bewijs van Joodse gemeenschappen in Groot-Brittannië.

Curator Amina Wright van het geloofsmuseum: „Elk object wordt gezien als een getuige van het geloof en toont de impact van het geloof op Groot-Brittannië.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer