Kunnen we zelf iets doen tegen klimaatverandering?
De zeespiegel stijgt, het weer wordt extremer, delen van de planeet worden droger. Het is belangrijk dat we goed met de aarde omgaan. Hoe zorgen wij ervoor dat we niet onnodig bijdragen aan de problemen?
De CO2-voetafdruk is een middel om te zien wat de impact van één mens is op het klimaat. Hij wordt berekend door te kijken naar onder meer je voeding, vervoer en energieverbruik. De gemiddelde Nederlander heeft een van de grootste CO2-voetafdrukken ter wereld. Dat betekent dat er in ons land winst te behalen valt. Gelukkig staan veel Nederlanders daarvoor open.
Onderzoek
Uit een onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat mensen meer duurzame keuzes willen maken, maar het moeilijk vinden om dat ook echt te doen. Weet je bijvoorbeeld dat heel veel mensen best met de trein op vakantie willen gaan in plaats van met het vliegtuig? Dat de meeste mensen het geen probleem zouden vinden om een elektrische auto te gaan rijden? En dat mensen graag meubels willen kopen van milieuvriendelijke materialen?
Als ze dat daadwerkelijk zouden doen, zou dat een enorm verschil maken voor het milieu. Waarom gebeurt het dan niet? Waarom stappen we niet allemaal in de trein, en hoe komt het dat we die elektrische auto of die duurzame bank niet kopen?
Dat heeft vooral te maken met beschikbaarheid en prijs. De trein rijdt lang niet overal en het aantal beschikbare tickets is kleiner dan de vraag. Voor mensen die graag een elektrische auto willen aanschaffen, is dat door de hoge prijs helaas vaak een brug te ver. En een bank of bed van duurzame materialen moet je met een lampje zoeken.
Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen duurzame keuzes gaan maken, moeten het bedrijfsleven en de overheid dus bepaalde zaken gaan stimuleren.
De gedachte kan opkomen: dat willen mensen helemaal niet. De burger zit niet te wachten op meer overheidsbemoeienis. Dat blijkt echter mee te vallen. De meeste Nederlanders zijn voor maatregelen die ervoor gaan zorgen dat de samenleving verduurzaamt. Zelfs als dit betekent dat bepaalde zaken duurder worden of niet meer (zo vaak) mogen.
Vliegen
Zo vindt 67 procent van de Nederlanders dat enkel glas in woningen verboden mag worden; 64 procent denkt dat het goed is om vliegen duurder te maken en 63 procent van de bevolking vindt dat automobilisten die meer kilometers maken meer belasting zouden moeten betalen.
Nederlanders staan er dus niet alleen voor open om duurzamer te gaan leven, ze vinden het ook niet erg om daarbij een duwtje in de rug te krijgen. Zelfs als dat betekent dat sommige dingen niet meer kunnen zoals ze gewend waren. Laten we er dus samen voor zorgen dat Nederland keuzes gaat maken die goed zijn voor het klimaat. Pak bijvoorbeeld een keer de trein in plaats van het vliegtuig en overweeg een bank of ander meubelstuk aan te schaffen dat is gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Zo dragen we allemaal ons steentje bij.
De auteur is communicatie-adviseur bij Milieu Centraal