Drugscriminaliteit in Amsterdam dreigt komende 10 jaar te groeien
„De greep van de georganiseerde drugscriminaliteit op Amsterdam dreigt zich de komende tien jaar verder te verstevigen”, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag in een brief aan de gemeenteraad. Ze baseert zich op een rapport van het Stedelijk Strategieteam over de toekomst van drugscriminaliteit richting 2035. Dat rapport is opgesteld naar aanleiding van de steeds zichtbaardere effecten van de georganiseerde misdaad in de hoofdstad. „Amsterdammers zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met toegenomen wapengeweld en schokkende liquidaties”, aldus de burgemeester.
Voor het rapport zijn gesprekken gevoerd met ongeveer veertig experts van de gemeente, politie, OM, de Belastingdienst en wetenschappers. De onderzoekers stellen vast dat de vraag naar drugs de komende tien jaar zal toenemen. „Drugs online en via de app bestellen is steeds makkelijker en anoniemer. De Nederlandse drugshandel is nu al ruim meer dan de multinationale omzet van Heineken.”
Ook blijft het lastig de financiën achter de drugscriminaliteit op te sporen, wat mogelijk nog lastiger wordt als digitaal geld in de toekomst dominant wordt. Ook komen steeds meer jongeren in de drugscriminaliteit als armoede blijft toenemen en de tekorten in de jeugdzorg niet verdwijnen. „Geschat wordt dat in Amsterdam nu minimaal 10.000 jongeren kwetsbaar zijn om in de drugscriminaliteit te belanden”, schrijft Halsema.
Ook is de invloed van de drugswereld steeds zichtbaarder in de bovenwereld. „Corruptie is binnen de gemeente een blinde vlek, terwijl o.a. de rijksrecherche signaleert dat het corrumperen van ambtenaren binnen verschillende overheidsinstanties een verdienmodel is geworden als gevolg van de groeiende drugseconomie.”
Om drugscriminaliteit tegen te gaan moet Amsterdam meer samenwerken met andere gemeenten en landelijke partners zoals de FIOD, Belastingdienst en de FIU, staat in het rapport. Ook moeten de voorzieningen voor jongeren op orde zijn, zodat zij minder worden verleid tot de criminaliteit. Verder moeten Amsterdamse en landelijke ambtenaren weerbaarder worden tegen corruptie. Tot slot moet voor de lange termijn ook gekeken worden naar de eventuele (internationale) regulering van drugs, om het criminele verdienmodel mogelijk tegen te gaan.
De gemeente organiseert op 26 januari een internationale conferentie over drugscriminaliteit, waarin het verder in wil gaan op de aanpak van drugscriminaliteit in de toekomst.