Russisch parlement stemt voor terugtrekking uit nucleair verdrag
Het Russische lagerhuis heeft de eerste stap gezet om de ratificatie in te trekken van het zogeheten Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT), dat als doel heeft om tests met kernwapens te stoppen. Eerder op dinsdag had de voorzitter van het Russische parlement, Vyacheslav Volodin, al aangekondigd dat het parlement die stap zou zetten.
Om van het wetsvoorstel een wet te maken moet ook het hogerhuis nog goedkeuring geven en moet president Vladimir Poetin zijn handtekening zetten. Die volgende stappen lijken net als de eerste een formaliteit te worden. In het lagerhuis, de Doema, stemden de 412 parlementsleden voor terugtrekking uit het verdrag. Niemand stemde tegen.
Volgens Volodin moet Rusland zich terugtrekken „om de veiligheid van het land te garanderen”. Hij verwees ook naar de volgens hem onverantwoordelijke houding van de Verenigde Staten, een land dat het verdrag nooit heeft geratificeerd. Ook de Russische president Vladimir Poetin hintte eerder dat het beter zou zijn als Rusland zich niet langer bij het verdrag aansloot.
Het is de vraag of de Russische terugtrekking in de praktijk veel zal veranderen. Russische functionarissen gaven al aan dat het intrekken van de ratificatie niet meteen betekent dat Rusland weer nucleaire tests gaat uitvoeren, maar dat het vooral gaat om op dezelfde lijn te staan als de VS. Poetin liet in het midden of Rusland inderdaad weer nucleaire tests zou gaan uitvoeren.
De invoering van het CTBT in 1996 heeft een groot verschil gemaakt. In de periode tussen de Tweede Wereldoorlog en 1996 werden meer dan 2000 tests uitgevoerd, vooral door de VS en de Sovjet-Unie. Sinds de invoering zijn beide landen gestopt met dergelijke oefeningen. De laatste test van de Sovjet-Unie dateert al van 1990 en de Verenigde Staten brachten in 1992 voor de laatste keer een nucleaire bom tot ontploffing.