PolitiekVerkiezingen 2023

Voorzitter Jezus Leeft overweegt partij te „professionaliseren”

Jezus Leeft doet niet mee aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Is er een alternatief voor de evangelische partij? „SGP en Forum voor Democratie (FVD) zijn het meest Bijbelvast”, zegt oprichter en partijvoorzitter Joop van Ooijen.

16 October 2023 18:20Gewijzigd op 17 October 2023 10:21
Joop van Ooijen. beeld Jezus Leeft
Joop van Ooijen. beeld Jezus Leeft

De partij van Van Ooijen doet dit jaar niet mee omdat de partij niet kon voldoen aan een van de formele vereisten die de Kiesraad stelt. Wie een plekje wil op het stembiljet moet in elke kieskring minstens dertig ondersteuningsverklaringen verzamelen. Dat zijn handtekeningen van burgers die met hun krabbel het bewijs leveren dat ze de verkiezingsdeelname van een partij ondersteunen. Jezus Leeft slaagde daar dit keer niet in.

Van Ooijen denkt zo het zijne van deze formaliteit. De oprichter van de partij vermoedt dat de regels van de Kiesraad bewust zijn vormgegeven om het nieuwkomers en partijen buiten de gevestigde orde zo moeilijk mogelijk te maken. „Zo moet je de verklaringen bijvoorbeeld per se fysiek inleveren op het gemeentehuis, terwijl tegenwoordig bijna alles digitaal gaat bij de overheid”, klaagt Van Ooijen.

Tegelijk wijst hij ook naar zichzelf en zijn eigen partij. „Doordat we geen ledenpartij zijn, kunnen we onze achterban heel moeilijk inschakelen. Dat keerde zich tegen ons, zeker nu er haast was geboden vanwege de tussentijdse verkiezingen. Andere partijen doen gewoon een mail de deur uit met de oproep: Lever ondersteuningsverklaringen in”, zegt de partijvoorzitter.

Hij zegt dan ook in de toekomst te gaan kijken naar een professionele uitbouw van zijn partij. „Onze lijn was altijd: wie van de Heere Jezus houdt, beschouwen wij als lid, maar misschien is een andere opstelling nodig”, peinst Van Ooijen hardop. „We hebben duizenden mensen die op ons stemmen, maar ik weet niet waar ze zitten.”

Een andere reden waarom het zijn partij niet lukte genoeg ondersteuningsverklaringen te vinden, is dat de aanhang van Jezus Leeft niet zo „politiek betrokken” is, denkt Van Ooijen. „Het idee dat van een aards koninkrijk niets te verwachten valt, leeft heel sterk in onze achterban.”

Op welke partij vestigt Van Ooijen zijn hoop nu Jezus Leeft zich noodgedwongen afzijdig moet houden? „SGP en FVD houden zich het meest aan de Bijbelse normen”, zegt hij. Al vindt Van Ooijen de SGP wel wat „tam”. „De Bijbel gaat zo weinig open bij die partij, dat doet me verdriet.”

Nexit

Jezus Leeft haalde bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021 zo’n 5000 stemmen. Lang niet genoeg voor een Kamerzetel. Daarvoor zijn zo’n 70.000 stemmen nodig. Maar om een Kamerzetel is het van Ooijen ook niet echt te doen. „Het gaat ons meer om de boodschap te verkondigen dat Jezus leeft”, vertelt hij.

Toch heeft van Ooijens partij wel degelijk enkele politieke speerpunten. Zo is Jezus Leeft voor een Nexit en pleit de partij voor meer steun voor gezinnen. Daarnaast is de partij fel tegenstander van abortus en euthanasie. Aan deze standpunten houdt Jezus Leeft ook de komende tijd vast, zegt Van Ooijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer