Consument

Recept uit ”Roberta’s cucina povera”: Pasta e fagioli

Italianen kunnen met een paar goede ingrediënten iets heerlijks op tafel zetten. Is er weinig voorhanden is of zijn bepaalde ingrediënten duur? Dan maak je gewoon iets moois van wat er wél is. Dat is het uitgangspunt van de cucina povera, de armeluiskeuken. Die overigens meer de keuken van de middenstand was, laat Roberta Pagnier zien in ”Roberta’s cucina povera” (uitg. Fontaine, € 24,99). Armen hádden nauwelijks iets te eten.

marielle@rd.nl
14 October 2023 13:59

Hij spreekt mij wel aan, die armeluiskeuken. Boter met ansjovis op oud brood. Of, simpeler: gekaramelliseerde uien. Die laatste gaan ook –gestoofd– in de spaghetti. Met kippenbouillon, wat room en liefst Parmezaanse kaas. Dat móét wel lekker zijn.

Lijkt me ook een prima vervanger voor de spaghetti bolognese die hier best vaak op tafel staat. Misschien krijg ik de liefhebbers van die rode saus in de nabije toekomst ook wel aan de pasta e fagioli uit dit boek: een klassieker uit de cucina povera, een soort stoofgerecht met pasta en peulvruchten in een dikke saus. De pasta kook je in de pan waarin alle andere ingrediënten zitten. Dat maakt dit gerecht behalve betaalbaar ook nog eens makkelijk.

De borlottibonen kun je vervangen door cannellinibonen of kikkererwten, tipt Pagnier, een Nederlandse tv-kok met Italiaanse wortels. Mocht de pastasoort lastig te vinden zijn, ga dan voor een andere buisvormige pasta of schelpjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer