Economieglyfosaat

Verlenging toelating glyfosaat in zicht

De EU-lidstaten zijn het vrijdag niet eens geworden over verlenging van de toelating van het omstreden onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat – beter bekend onder de merknaam Roundup van fabrikant Bayer. Toch is die nu wel in zicht.

Redactie economie​
13 October 2023 13:52Gewijzigd op 12 March 2024 14:36
Franse burgers protesteerden deze week in Rennes tegen verlengde toelating van de herbicide glyfosaat. beeld AFP, Damien Meyer
Franse burgers protesteerden deze week in Rennes tegen verlengde toelating van de herbicide glyfosaat. beeld AFP, Damien Meyer

De Europese Commissie wil de toelating met tien jaar verlengen, in aansluiting op een advies van de Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA. Die oordeelde dat het middel bij gebruik volgens de voorschriften niet schadelijk is.

Doordat onder meer Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zich onthielden van stemming werd vrijdag bij een eerste stemming over de toelating geen zogeheten gekwalificeerde meerderheid gehaald. Om een besluit te kunnen nemen hadden vijftien lidstaten met samen 65 procent van de EU-bevolking voor of tegen moeten stemmen. Dat leek bij voorbaat al moeilijk haalbaar. Veel Zuid- en Oost-Europese landen gunnen glyfosaat wel nog eens tien jaar, maar grote landen als Frankrijk en Duitsland aarzelden. Minstens een van die twee lidstaten is doorgaans nodig voor de vereiste meerderheid.

Over de verlenging wordt binnen een maand opnieuw gestemd. Als zoals verwacht ook dan geen ruime meerderheid voor of tegen te vinden blijkt, beslist de Europese Commissie. Die is zoals gezegd voor verlengde toelating.

Een meerderheid in de Tweede Kamer eerder deze week tevergeefs om een tegenstem. Landbouwminister Piet Adema besloot dat Nederland zich van stemming zou onthouden.

Over glyfosaat is al jaren veel te doen. Sommige onderzoekers denken dat het middel kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Bovendien zou het bijen en andere diersoorten bedreigen. Als de toelating verlengd wordt, betekent dat niet per se dat het ook de komende jaren in Nederland is toegestaan. EU-landen mogen zelf bepalen waar en hoe ze het middel willen toelaten.

Meer over
Glyfosaat

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer