Economie
Onderzoeksraad: Aanbevelingen tegen stalbranden onvoldoende opgevolgd

Aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om stallen brandveiliger te maken zijn grotendeels nog niet opgevolgd, signaleerde de OVV woensdag. Volgens boerenorganisatie LTO Nederland speelt de huidige onzekerheid in de agrarische sector daarbij een rol.

Redactie economie
beeld ANP, Koen Laureij
beeld ANP, Koen Laureij

„Onduidelijkheid over het stikstofbeleid en afspraken die mogelijk voortkomen uit een convenant dierwaardige veehouderij vertragen de boel. Boeren kunnen geen grote investeringen doen in het verbouwen van een stal of het bouwen van een nieuwe stal, als zij niet weten hoe hun bedrijfsvoering er op de lange termijn uitziet”, zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO in een reactie op de kritiek van de OVV.

Ondernemers worden volgens haar in een lastig parket gebracht door een stapeling van maatregelen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. „LTO is daarom voor een integrale aanpak. Het mag niet zo zijn dat door een focus op brandveiligheid andere doelen uit het oog worden verloren, en vice versa”, aldus Van de Ven.

Volgens de OVV zijn aanbevelingen van de raad om stallen brandveiliger te maken grotendeels nog niet opgevolgd. In een rapport in maart 2021 liet de OVV weten hoe stalbranden vaker voorkomen kunnen worden. Ten opzichte van 2020 is het aantal stalbranden wel afgenomen, maar zijn er juist meer dieren omgekomen.

De OVV erkent dat er grote schommelingen kunnen zijn in het aantal dieren dat sterft bij een stal-brand. Zo bevatten bijvoorbeeld pluimveebedrijven veel kippen. Als daar een brand woedt, komen er ook veel dieren bij om. Ondanks deze schommelingen benadrukt de onderzoeksraad geen structurele afname van de stalbranden te zien.

De urgentie om stalbranden te voorkomen, ontbreekt regelmatig nog bij veehouders, ziet de onderzoeksraad. „Veehouders gaan ervan uit dat een stalbrand hen niet overkomt en investeren daarom niet in brandveiligheid van hun stallen.”

Ook maatregelen zoals een maximum aantal dieren per brandcompartiment of een verplichte elektrakeuring zijn allemaal nog niet gerealiseerd. Dat terwijl de OVV denkt dat deze maatregelen juist veel kunnen bijdragen aan het voorkomen van stalbranden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Dierenwelzijn

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer