Scholen roepen op leerlingen te repatriëren
Het is van groot belang dat de Nederlandse overheid zijn verantwoordelijkheid neemt om leerlingen en studenten uit Israël te repatriëren.
Die oproep doen de colleges van bestuur van de reformatorische scholengroep Driestar-Wartburg en de Christelijke Hogeschool Ede. Beide hebben tientallen leerlingen in Israël die momenteel niet naar huis kunnen.
Vijfentwintig CHE-studenten en drie begeleiders arriveerden donderdag in Jeruzalem om er de jaarlijkse Israëlminor te volgen. Ze verblijven in een gerestaureerd klooster aan de rand van de Olijfberg. „In kleine groepjes kunnen ze even boodschappen gaan doen, maar verder blijven ze nu op het kloosterterrein”, zegt CHE-bestuurder Hol. „Zondagmiddag was de stemming in de groep nog dat ze wilden blijven. Zondagavond was dat gevoel echter omgeslagen, omdat inmiddels duidelijk is dat de geplande activiteiten niet doorgaan. Ze zouden op straat interviews afnemen en Palestijnse christenen bezoeken, maar dat gaat nu even niet. Daarom hebben we deze maandag besloten de groep te repatriëren.”
Van de 28 leerlingen van locatie Guido de Brès (Rotterdam) van Driestar-Wartburg –met vier begeleiders– die donderdag in Israël aankwamen, bevindt de helft zich in Jeruzalem, de helft in Tiberias. „Het is daar rustig, maar dat kan veranderen als Hezbollah vanuit Libanon ook vijandelijke activiteiten richting Israël onderneemt”, zegt bestuurder Toes. „De terugreis van onze leerlingen staat voor aanstaande vrijdag gepland. Ouders zijn echter ongerust. De leerlingen vermaken zich wel, maar zeggen ook: Laten we maar naar huis gaan.”
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Alle pogingen van de school om stoelen in een vliegtuig te reserveren, zijn tot nu toe tevergeefs. „Steeds meer vliegtuigmaatschappijen annuleren hun vluchten.”
Andere landen sturen chartervliegtuigen om hun inwoners te repatriëren. Nederland niet. „Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat het een lokaal conflict is en dat Nederland niet gaat repatriëren”, zegt Toes. „Men zegt wel: Als u weg kunt gaan, doe het. Maar dat blijkt met reguliere lijnvluchten dus niet te kunnen. De ernst van de situatie lijkt toch wel wat gebagatelliseerd te worden.”
De Vereniging van Hogescholen is inmiddels aan het inventariseren hoeveel hbo-studenten in Israël zijn en overlegt daarover met het ministerie van Onderwijs, zegt Hol. „Tot nu toe weten we van één andere hogeschool dat er studenten in Israël verblijven.”
„We krijgen de indruk dat niet heel veel scholen programma’s in Israël hebben”, zegt Toes. „Vandaar dat ik nu word platgebeld door de media.”