Rusland overweegt uit verdrag over nucleaire testen te stappen
Rusland overweegt zich terug te trekken uit het internationale verdrag dat nucleaire testen in de ban doet. Volgens parlementair voorzitter Vjatsjeslav Volodin moet Moskou de stap overwegen omdat „Washington en Brussel een oorlog hebben losgelaten” op Rusland.
Het zogeheten Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT) werd in 1996 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en moest het testen van kernwapens een halt toeroepen. Donderdag suggereerde de Russische president Vladimir Poetin al dat de Russische positie ten aanzien van kernwapentesten zou kunnen veranderen. Volodin zegt dat de Doema, het Russische lagerhuis, zich tijdens de eerstvolgende bijeenkomst zeker zal buigen over terugtrekking uit het verdrag.
Tussen 1945 en de totstandkoming van de CTBT werden meer dan 2000 testen uitgevoerd, het overgrote merendeel door de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. De laatste test door de Sovjet-Unie was in 1990, de VS deden hun laatste test in 1992. Hoewel de VS het verdrag wel ondertekenden, werd het nooit door Washington geratificeerd. Rusland deed dat wel.
Momenteel heeft Rusland het grootste kernwapenarsenaal. Sinds de totstandkoming van de CTBT hebben ook India, Pakistan en Noord-Korea meerdere kernwapentesten uitgevoerd.