Kyiv en Moskou voeren de wapenproductie op
Oekraïne en Rusland zijn verwikkeld in een dodelijke uitputtingsslag. De vraag is wie het eerst door zijn munitie heen is. Kyiv en Moskou voeren de wapenproductie op.
Oekraïense en Russische artilleriekanonnen nemen elkaar aan het front doorlopend onder vuur. Het Oekraïense tegenoffensief lijkt, na enig recent optimisme, te stokken bij de uitgestrekte Russische mijnenvelden en verdedigingswerken.
Een uitzichtloze situatie dreigt. „We moeten ons voorbereiden op een lange oorlog in Oekraïne”, waarschuwde secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO medio september al. Volgens Mark Milley, de net afgezwaaide hoogste Amerikaanse legerbaas, duurt het „aanzienlijke tijd” voordat de 200.000 Russen in Oekraïne zijn verjaagd.
Oorlogsmachine
Het draaiend houden van de oorlogsmachine levert Oekraïne en Rusland al vanaf het begin van de oorlog hoofdbrekens op. Kyiv shopt doorlopend in het Westen om wapens en munitie, Moskou in Noord-Korea, China en Iran. De zoektocht naar wapentuig wijst erop dat beide partijen rekening houden met een langdurig conflict.
Rusland slaagt erin de productie van wapens fors op te schroeven. De Russische defensie-industrie draait sinds eind vorig jaar op oorlogssterkte, zegt Richard Connolly, een expert op het gebied van de Russische economie, tegen het Britse magazine The Economist. De Russische industrie kan –volgens ruwe schattingen– tussen de 200 en 800 tanks per jaar van de band laten rollen.
Artilleriegranaten vormen een hoofdpijndossier. Volgens Britse schattingen kan Rusland volgend jaar 1 tot 2 miljoen granaten produceren. Dat aantal komt bovenop de voorraad van pakweg 5 miljoen nieuwe en gereviseerde granaten. Hiermee kan het Russische leger minstens een jaar lang 15.000 granaten per dag afvuren. Vraag en aanbod komen daarmee volgens defensie-experts in The Economist redelijk overeen.
Westerse sancties belemmeren de wapenproductie slechts gedeeltelijk. Russische drones zitten vol Europese onderdelen, zo meldde The Guardian vorige week op basis van een 47 pagina’s tellend Oekraïens document. Relevant nieuws, gezien de meer dan 600 Russische droneaanvallen op Oekraïense steden.
Twee type Shahedaanvalsdrones uit Iran zouden meer dan vijftig elektrische, commercieel verkrijgbare componenten bevatten van bedrijven uit de VS, Zwitserland, Nederland, Duitsland, Canada, Japan en Polen. Rusland zou de cruciale onderdelen, zoals halfgeleiders, aanschaffen via Turkije, India, Kazachstan, Oezbekistan, Vietnam en Costa Rica.
Alarmerend nieuws is dat de Russische regering de militaire uitgaven volgend jaar met 68 procent opschroeft naar 10.800 miljard roebel, zo’n 106 miljard euro. De defensie-uitgaven kunnen daarmee drie keer zo hoog worden als de bestedingen voor onderwijs, gezondheidszorg en milieubescherming samen.
De vraag is of Oekraïne de Russische oorlogsmachine kan bijhouden. Na grote opstartproblemen keert het tij in het Westen. De Amerikaanse productie van granaten is verdubbeld: van 168.000 in het voorjaar naar 336.000 stuks op dit moment.
Omslag
Ook de Europese productie komt op stoom. Volgens minister van Defensie Hanno Pevkur van Estland kunnen Europese landen het aanbod verdubbelen door nieuwe wapenfabrieken en door intensiever gebruik van bestaande faciliteiten. De VS en Europa zouden volgend jaar met gemak 2 miljoen granaten moeten kunnen leveren.
Voordat het zover is, halen de VS en Oekraïne granaten uit Zuid-Korea, Egypte en Pakistan. Ook spreken de Amerikanen voorraden voor Israël aan. Frankrijk, Duitsland en Zweden moedigen particuliere bedrijven aan actief te worden in Oekraïne. Daarmee kan de omslag worden gemaakt van het doneren van wapens naar gezamenlijke fabricage in Oekraïne. De vraag is of Kyiv daar op korte termijn van kan profiteren.
Het Franse Turgis & Gaillard slaat bijvoorbeeld de handen ineen met het Oekraïense Antonov voor de productie van Aarokdrones (vliegduur 30 uur; laadvermogen 1500 kilo). De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall wil in Oekraïne op termijn 400 hypermoderne gevechtstanks per jaar produceren.
Een wapenbeurs in Kyiv voor internationale samenwerking trok vorige week 165 defensiebedrijven uit 26 landen. Oorlog is ook lucratief.