De bemanning van de Liamare moet eten ruim op tijd inslaan
Een supermarkt hebben we aan boord niet om de hoek zitten. Daarom slaan we altijd voldoende in voedsel om voor een maand aan eten op het schip te hebben.
Verse groenten, melk en fruit halen we, als het enigszins kan, elke week of om de twee weken. Het ligt er maar net aan waar we laden en lossen en of het mogelijk is met de auto de wal op te gaan.
Als we weer eten moeten bestellen, maakt onze Filipijnse kok een lijst. Vervolgens loopt de kapitein deze lijst met hem door om zo nodig aantallen aan te passen of producten toe te voegen.
Bij levering kijken we de lijst van de leverancier na. We zetten de nieuwe producten in het schap dat we op het schip hebben. We plaatsen ze achter of onder de nog aanwezige etenswaren met een houdbaarheidsdatum die eerder verloopt.
Wij hebben overigens losse koelkasten en vriezers op het schip staan, maar grotere vaartuigen hebben inloop koel- en vriescellen.
Hotdog
Warm eten doen we tijdens de lunch. De kok heeft vanaf 10 uur de tijd om die te klaar te maken. Brood bakken we zelf aan boord. Dan is het vers als we het eten bij het ontbijt en diner.
Af en toe hebben we ’s avonds een extraatje, zoals een frikandel of een hotdog. Soms eten we pannenkoeken, pizza of tosti’s, in plaats van brood. Zaterdag is het altijd patatdag bij ons. Op zondag eten we standaard biefstuk, kip of zalm.
Jaap-Willem Meijer is eerste stuurman op de coaster Liamare.