Buitenland
Noord-Korea legt status van nucleaire staat vast in grondwet

Noord-Korea heeft zijn grondwet aangepast om vast te leggen dat het een nucleaire staat is. Leider Kim Jong-un heeft aangekondigd dat de productie van nucleaire wapens wordt versneld, om wat hij noemde „Amerikaanse provocaties” het hoofd te bieden.

ANP

De aanpassing komt een jaar nadat Noord-Korea wettelijk vastlegde dat het het recht heeft om nucleaire aanvallen te plegen om zichzelf te beschermen.

Kim wil ook grotere solidariteit tussen landen die zich verzetten tegen de Verenigde Staten. Hij verwerpt de samenwerking tussen de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea, die hij de Aziatische versie van de NAVO noemt.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea vrezen dat Noord-Korea technologische hulp voor de productie van zijn nucleaire wapens zal zoeken in het buitenland en dat het land militair gaat samenwerken met Rusland. Kim bracht onlangs nog een bezoek aan Moskou.

In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei de Noord-Koreaanse ambassadeur in de Verenigde Staten afgelopen dinsdag dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en dat dat de schuld van de Verenigde Staten is.

VN-topman António Guterres uitte zijn zorgen over een nieuwe nucleaire wapenwedloop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer