Binnenland

Strafzaak gifmoord ten einde, rechtbank noemt het triest

De rechtbank in Breda heeft woensdag het proces over de gifmoord in Halsteren beëindigd nu verdachte Yvon K. (64) zichzelf van het leven heeft beroofd. De strafzaak is gestaakt, omdat de wet voorschrijft dat na het overlijden van een verdachte de vervolging stopt. De rechtbank heeft daarom het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

ANP
27 September 2023 12:25Gewijzigd op 27 September 2023 13:08

De rechtbank noemt de dood van K. en deze afloop van het strafproces voor de nabestaanden „een triest bericht”. „Met name ook voor de dochter van Yvon. En voor u ook een afloop die u niet had gewild en de rechtbank niet had gewild.”

Voor de korte slotzitting was veel belangstelling van pers en publiek.

Het OM had begin deze maand een celstraf van negentien jaar geëist tegen de vrouw uit Tilburg, die werd verdacht van het vergiftigen van haar partner Chris Grinwis. Twee dagen voor de uitspraak werd ze dood in haar woning gevonden. Dinsdag maakte het OM bekend dat ze om het leven is gekomen door zelfdoding. Ze had een afscheidsbrief achtergelaten. De officieren van justitie wilden tijdens de zitting niets meer kwijt over de achtergrond van het overlijden.

De rechtbank liet zich tijdens de uitspraak bewust niet uit over wat het vonnis zou zijn geworden. „Dat gebeurt alleen in heel bijzondere zaken. Uitgangspunt blijft dat het niet gebeurt”, aldus de voorzitter. Het zou volgens de rechters in deze zaak alleen maar meer vragen oproepen.

Esther Vroegh, de advocaat van K., noemde het eindoordeel van de rechtbank ‘uitermate onbevredigend’ voor de verdediging en de nabestaanden van K. en Grinwis. Toch was dit einde volgens haar onvermijdelijk. „Hier is het boek echt gesloten.”

Grinwis (65) overleed in de avond of nacht van 8 op 9 december 2020 in zijn woning aan de Dorpsstraat in het Brabantse Halsteren. In zijn bloed werd een hoge dosering van een euthanasiemiddel gevonden. In K.’s woning werd hetzelfde middel gevonden als waarmee Grinwis omkwam. Tijdens de rechtszaak ontkende ze haar partner te hebben vergiftigd.

K. verzorgde als particulier therapeute de dementerende vrouw van Grinwis tot haar dood. Ze kreeg op de dag van haar uitvaart, in mei 2020, een relatie met de weduwnaar. Twee maanden voor zijn dood had Grinwis zijn testament aangepast en werd zijn nieuwe vriendin de enige erfgename. Vroegh kon niet ingaan op wat er met de erfenis gebeurt. „Hoe je het ook wendt of draait, de dochter van de cliënt krijgt haar moeder er niet mee terug en de erven van Grinwis krijgen hun vader en opa er ook niet mee terug.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer